Думитру Борцун: В търсене на изгубения гражданин (TEDx Брашов)

logo-TEDxBrasov

Думитру Борцун е един от свежите гласове в румънските публицистични предавания. Той винаги има какво интересно и различно да каже. Поради което и медиите често го канят да анализира националната политика и обществени отношения.

Борцун е преподавател по комуникация в Националното училище по политически и административни науки в Букурещ. Това е школата, която подготвя елита на страната в областта на управленските науки. По образование е философ, но научните му интереси често са свързани със социологически проблеми – например модернизацията, конфликтът град-село и други.

По време на срещата ми с него в първия ден след втория тур на президентските избори, който се проведе на 16 ноември 2014 г., ми изнесе кратко въведение към основния цивилизационен сблъсък в Румъния. Според Борцун той е между културата на далавераджийството, клиентелизма от една страна, и градската култура на договорните отношения и “етиката на отговорността” от друга страна. Първата култура се олицетворява от политици като бившия президент Траян Бъсеску (“един шмекер от Констанца”) и премиера Виктор Понта (“един шмекер от Букурещ”). Втората пък по време на изборите намери израз в личността на етническия германец Йоханис. Преди да стане президент, Йоханис е кмет на Сибиу, който е един от важните градове на Трансилвания и под негово ръководство се развива много добре.

Според Борцун вотът на изборите показа, че румънците от Трансилвания и Банат (т.е. областите, които са били под контрола на Австро-Унгария и имат традиции в градската си култура), както и в индустриалните градове на Южна и Източна Румъния са заложили на Йоханис. Докато опонентът му на президентския вот Виктор Понта е бил подкрепен основно от селското население и малките градове. Т.е. изборът на Йоханис е бил в някакъв смисъл предопределен от сблъсъка на манталитетите.

Поместената тук реч е произнесена на форума TEDx в Брашов през май 2015 г. Тя също показва умението на преподавателя да очертава разделителните линии и противоречията в обществото и да посочва решения с потенциал за качествени промени.

Прочети и на румънски!

Advertisements

Author: Vladimir Mitev

Жител на град Русе. Румъноговорящ. Locuitor orașului Ruse. Vorbitor de limba română.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s