На еднаква честота с приятелството

europa_fm_1000

Тоадер Пъун и Владимир Митев в централата на радио Europa FM в Букурещ (снимка: Владимир Митев)

Разходка из студиата на Europa FM, 21 и Vibe – най-слушаните частни радиа в Румъния

Владимир Митев

В Русе, а и на други места по границата с Румъния се чуват много добре румънски радиостанции. Една от тях е Europa FM. Това е най-слушаното частно радио на север от Дунава.

Музиката, която звучи по Europa FM, е смес от нови и стари хитове, от румънски и чуждестранни парчета. Но радиото надскача границите на забавлението. Предлага едни от най-слушаните новини в Румъния, покрива всички важни теми с помощта на кореспонденти в големите градове на страната и в чужбина.  Радиото има и интерактивни предавания, в които слушателите могат да участват по телефона, със смс, чрез страницата на радиото във Facebook или директно през сайта www.europafm.ro Там всяко предаване има своя страница.

Част от магията на радиото са и популярните журналисти. Те са много в екипа на Europa FM. Андрея Еска – най-известната водеща на новини в Румъния (води блока в прайм тайма на PRO TV). В  Europa FM нейното  предаване е всяка събота от 12 часа. То е наречено „На радио с Андрея Еска“. Представлява неконвенционални интервюта, които могат да бъдат видени и на сайта на радиото. Сред популярните журналисти е и Кристиан Тудор Попеску. Той е бил главен редактор на в. Adevărul и основател на в. Gândul. В момента води рубрика по радиото в сутрешното предаване „Събуждане“, както и предаване всеки петък от 13:15.

Неотдавна Кристиан Тудор Попеску говори за културата на подкупа в Румъния и как антикорупционната прокуратура DNA прави нещо, което не е било извършвано поне 500 години – води истинска битка с корупцията. Предаването се нарича „Адвокат на дявола“ и представлява своеобразна игра, осъществявана от двамата водещи – Кристиан Тудор Попеску и Влад Петряну. Те заемат противоположни позиции – на обвинител и на защитник по определени обществени въпроси. Ролите ги играят само за да насърчат един истински дебат с аргументи, който се разгръща с помощта на слушателите на Europa FM.

Иронично в това предаване Попеску разкри, че в държавните институции е съществувала практика да се иска „предподкуп“, който дава правото по-късно да се внесе и истинският подкуп по даден казус. Журналистът съобщава това със сериозен глас и без емоции. Слушателят на телефона веднага се засмива. После усмивка изгрява и в гласа на Попеску, който иначе е известен с вечната си сериозност…

Преди две седмици посетих радио Europa FM, за да се запозная с работата там и да се срещна с неговите звезди. Домакин ми беше Тоадер Пъун – водещ на вечерното предаване на Europa FM. Без да знае нищо за мене, освен че съм редактор на блог за румънски теми и че радиото ме интересува, той ми показа студиата на медийната група Lagardere в Румъния – Europa FM, Radio 21 и Vibe FM.

В момента на посещението ми по Радио 21 се излъчваше музикално предаване с водещ Андрея Рамецан. Вън от студиото, на етажа навсякъде можеха да бъдат видени младежи на възраст между 20 и 35 години. В края на коридора, където се намираше студиото на Радио 21 имаше джаги.

След срещата ми с Андрея Рамецан Тоадер ми показа и радио Vibe FM. В студиото му се излъчваше приятна музика, която той описа с епитета  „златна“. Например Dire Straits.

Тоадер ми разказа повече за професионалния си път. Разбрах, че 31-годишният диджей е работил за румънското национално радио и за RFI, преди да стане част от екипа на Europa FM. Винаги е работил като журналист.

По време на разговора ни той ме покани да погледна  друго студио, от което ни отделяше само едно голямо стъкло. Там няколко младежи правеха нещо интересно. Те записваха промоционален клип за кампания на сутрешния блок на Радио 21 – „Едно голямо утро с Богдан и Шурубел“. По-късно видях и резултата от тяхното забавление в съседното студио: http://www.radio21.ro/concursuri/castiga-un-tricou-original-go-mono-si-o-pereche-de-casti-cool-gomono/

Впечатлението, което създават служителите на радиата, е, че са млади хора, пълни с енергия. Те превръщат работата си в купон. Водещите, с които се запознах, бяха много позитивни и отворени за контакт. Стигна се дори до там, че ме поканиха да запиша джингъл на български език за радио 21.

Тоадер ме помоли да кажа пред микрофона: „Радио 21 – радио за забавление“. След като го изрекох със сериозен глас, той ме коригира: „Опитай се да го кажеш по-усмихнато“. Вторият ми опит му се хареса повече. Разбрах, че на следващия ден сутринта ще излъчат записания от мене сигнал.

На горния етаж в радио Europa FM течеше усилена работа. Пред вратата на едно от студиата стоеше  човек на средна възраст с костюм и вратовръзка. Той очевидно очакваше всеки момент да влезе и да бъде интервюиран. В останалите студиа се записваха други предавания.

Поглед към стаята на новинарите показа, че хората там са доста заети. Те се бяха концентрирали в екраните на компютрите си. Подготвяха следващия новинарски блок.

В края на срещата Тоадер ме отведе в концертната зала на радиото. Там идват музиканти, които записват цели концерти, излъчвани по Europa FM и качвани и на сайта на медията. С други думи то не просто пуска музика и прави новини, а утвърждава определен вкус у слушателите си в Румъния.

Както разбрах от срещата ми с Тоадер, работата му възпитава и отвореност към живота и към хората отблизо и далеч. Усмивката изглежда е задължителна част от работата в тези медии. Затова реших, че мотото на Europa FM – „На еднаква честота с тебе“, може да се преведе и като „На еднаква честота с приятелството“.

Прочети и на румънски език!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s