Зад вратите на румънската антикорупционна прокуратура

Радио Europa FM разговаря с прокурорите под ръководството на Лаура Кьовеши

На 10 октомври 2015 г. най-слушаното частно радио в Румъния – Europa FM, представи репортаж на водещата Анка Градинару, който срещна слушателите с някои от прокурорите на антикорупционната прокуратура DNA. Блогът „Мостът на приятелството“ публикува съкратена версия на репортажа с одобрението на радиото.

В преведения на български репортаж може да се научи как протича подборът и какви качества трябва да имат кандидатите за работа в DNA, как е устроена работата в институцията, която разполага със собствени съдебни полицаи и техническа служба, която се занимава с подслушванията и какво мотивира прокурорите да работят в институцията, включително след техен неуспех по дадено дело.

Оказва се, че независимо от средната заплата от 9 000 леи (2015 евро) на месец, за едно работно място в DNA кандидатстват само двама души. Обяснението навярно е свързано със сложността на работата и с високите изисквания към прокурорите. Освен перфектно познаване на законите и на психологическите техники за разпит, те трябва да бъдат физически здрави, за да могат да издържат разпити, които продължават по 24-28 часа. Въпреки стреса служителите на DNA са изключително ефективни. Само 10% от обвиненията, които отправят, завършват с оправдателни присъди. В останалите случаи краят е с осъждане.

Източник: Europa FM

Прочети и на румънски език!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s