Raed Arafat: 85% de la activitatea pompierilor în România e ajutor medical

photo1
Creatorul sistema contemporană de ajutor ugrent Raed Arafat (dreaptă) și premierul trecut Victor Ponta (foto: Raed Arafat)

Expertul de sănătate român povestește cum funcționează sistema de ajutorul urgent în România

Interviu realizat de Vladimir Mitev

Raed Arafat are origine palestină, dar e cetațean românesc. A fost născut în 1964 în Damasc. La vârstă de 17 ani a venit în România, unde sfârșește Medicină în Universitatea de Medicină ”Iuliu Hategan” în Cluj Napoca. Știe perfect limba română, engleză și franceză. Vorbeste foarte bine limba greacă și germană. Foloesește și scrie limba italiană la nivelul mijlociu. A primit multe ordene române și international pentru succesuri lui ca manager în sistema de sănătate.

Raed Arafat e anasteziolog. În 1990 înceapă proiectul sau pentru ajutor medcal urgent în Târgu Mureș, care în diferența de la serviciul normal de Ambulanța lucrează împreună cu pompierii. În 1993 organizația primește numele SMURD (abreaviatură a Serviciului Mobil de Urgenţǎ, Reanimare şi Descarcerare). Datorită lui donării serviciul primește helicopteri, ambulanțe și pas cu pas modelul devine popular în toată țara. Dupa ani de scepticism către proiectul lui, în 2007 Raed Arafat devine secretar de stat ajunct în Ministerul de sănătate. În începutul 2012 se demisionează pentru scurt timp din cauză unui conflict cu președintele Traian Băsescu, care a cerut privatizarea ajutorului medical de urgență. De la începutul 2014 Arafat e secretar de stat în Ministerul afacerilor interne (MAI), carui Inspectorat general pentru situații de urgentă e orgnizația, care administrează SMURD în acest moment.

Interviul cu expertul român de sănătate a fost publicat în revista”Tema” în decembrie 2014.

Domnule Arafat, cum ați decis să înființați proiectul pentru ajutorul medical urgent, care e cunoscut astăzi ca sistema SMURD?

În începutul am vrut să creez doar o echipă, specializată în cazurile urgente. Noi am ajuns la sistema actuală pas cu pas. Am început în 1990 în județul Mureș. Treptat am progresat. Am atragat interes cu includerea pompierilor și cu ajutorul Scoției am inființat departamentul de urgența în spitală orașului Târgu Mureș. Altele județe au început să ne copieze.

În sfârșit am ajuns la București după cererii ale premierului Kalin Popescu-Târiceanu (în conducere între 2004 și 2008) și ministerul de sănătate Eugen Nicolaescu. Au cerut să lucrez la Legea pentru ajutorul urgent, o parte de la Legea sănătății. Această lege rezumă toată experiența, care am congesționat intre 1990 și 2006. Așa am început să dezvoltăm sistema SMURD de la sus la jos – adică am extins-o de la centrul în toată țara. Dar asta nu e singurul element de la sistema pentru ajutor urgent. Are și ambulanțe de la Ambulanța (serviciu care a existat înainte SMURD – notă editorului), iar descarcarea prin aer e o parte de la sarcinele MAI. Adică, în acest moment avem o sistema foarte complicată. Ce e nou de la acest an (2014 – notă editorului) e că premierul a decis să creeze Inspectorat general pentru situații de urgență în MAI. El coordinează toate servicii pentru reacție rapidă – pompierii, Apărarea civilă, Ambulanță, SMURD…

Cum exact organizați lucrul al lui SMURD?

Noi răspundem pe numărul unitar 112. Când se sună la el, urmărim diferite modele de răspuns în diferite județe. În Mureș sistema e intergrată deplin. Acolo totul se întâmplă în aceeași cameră – poliție, pompierii, ambulanța și așa mai departe. Ei iau decizii împreună. Are și alt model, care a fost diseminat până recent. La el oameni, care răspund la 112, sunt în același call centru, și fiecare dintre insituții e la loc diferit și asteptă redirecționarea convorbirii. Deja doi ani am pus la pompierii departamentul, care trimite ambulanțe la adresele. Ăn acest moment încercăm să ne transferăm la model unitar în toată țara.

Folosim de la motociclete, de la autospeciale de pompierii. Daca cineva e pierdut consțiența pe strada și n-avem ambulanță aproape, putem să trimitem autospeciale de pompierii, echipat cu defibrilator, cu oxige. Avem mii de pompierii educați să facă primul ajutor, care e decisiv până ajunge ambulanța. Dacă incidentul e în centru și străzile sunt încarcate, putem trimitem paramedic cu motocicletă, care ar ajunge mai repede.

Avem trei nivelui echipelor. Întâi sunt echipele pentru prim ajutor. Ei sunt mai mult în ambulanțe și sunt toți pompieri – trei într-o ambulanța. Ei au drept să defibrileze în cazuri ale infarct, au oxigen cu ei, au totul, care e necesar și pot să trimit date lângă o sistema telemetrică. Uneori trimit poze de la locul de incident. Apoi vin echipele mobile de grija intensivă. Ei sunt mai puțin că număr. Acolo are doctor de ajutorul urgent sau specialist medical cu experiența de cel puțin trei ani în medicina de urgență. Ei sunt foarte bine educați. În echipele are și asistentă medicală de la departamentul pentru ajutorul urgent. Acești specialiști vin de la spitală și fac schimbul său în această echipa pentru grija intensivă. Cu ei sunt și doi medici.

Al treilea rând, poate să fie trimit și helicopter cu doi piloți de la MAI. Ca si echipele de grija intensiva, ei au un doctor și o asistentă medicală de la departamentul pentru ajutorul urgent. Acum în România are până la 9 helicopteri de la MAI la dispoziția noastră. Are și un avion, care a fost cumpărat cu donații de la populație. El e pentru transportarea pațienților la distanțe mai mare – de exemplu de la Timișoara până la București.

Toată această sistema, înclusiv Ambulanța, care exista separat de la SMURD, acoperează activitate la niveluri diferite. Cel mai scăzut nivel e transportarea simplă pațienților. Avem si echipe pentru vizitare caselor în cazuri, care nu sunt urgente. Pentru aceste cazuri trimitem echipe de la doctori generali în mașine mici. În ambulanțe are asistente și doctori efective, dar cu nivel mai scăzut al competenței decât doctori în echipa de grija intensiva a SMURD. Sistema e ca piramida. O parte din ea sunt departamentele pentru ajutor urgent în spitalele, care sunt alaturi de SMURD, pentru că personalul nostru lucrează acolo.

Cum se finanțați? Știu ca aveti o fundație.

În parte cea mai mare de la asigurarele de sănătate. Prin fundația, care e NGO, doar susținem SMURD. Avem o mica parte de la finanțarea privată. De exemplu, am cumpărat avionul nostru cu donații de la cetațeni. Dar SMURD e sistema publică. Nicăieri n-a fost privată. Statul finanțează toată sistema de ajutor medic – departamentele de urgența, ambulanțele ale SMURD și Ambulanța, cu 220 milioane euro anual. Asta e între 4% și 5% de la toți bani pentru sistema de sănătate. Rezultatul e că sistemă de ajutorul urgent rezolvă mai mult de 6 500 000 cazuri anual. Finanțarea ne da posibilitatea să lucrăm. Dar nu e mare. E sub aceasta, care noi dăm de la sine pentru grija pentru sănătatea oamenilor.

Cumpărăm puțin echipament cu donații de la cetațeni – se poate sp fie în jur de 1 milioane de euro. Dar asta e doar o finanțare adaugată. Budgetul basic vine de la statul. Acum avem programa pentru echipirea ambulanțelor noastre. În 2007, când am început, toate ambulanțe au fost pus pe raft. Atunci ministerul de sănătate a introdux acciză pentru țigarile și alcoholul. Mulți dintre bani primiți au fost folosit pentru echipirea Ambulanței, SMURD și pompierilor. Apoi am început să aplicam programe cu lungimea 4 ani cu contract-cadru pentru utilizarea si susținerea mai efectiva ambulanțelor.

raed_arafat
Raed Arafat (foto: Raed Arafat)

Cât mari sunt investițiile voastre anual?

 Acest an am investat 21 milioane de euro în cumpărarea ambulanțelor pentru Ambulanța și SMURD.

Ambulanța, care a existat înainte venirea lui SMURD, continuează să există?

Da, ea lucrează împreună cu noi.

Ce sunt relații între voi și ea? Când acționează Ambulanța și când SMURD?

Vedem ambele servicii că complimentari. În începutul au fost mare lupte între noi. În Ambulanța n-au vrut pompierii noastre să se ocupă cu acest fel de lucru. Acum s-a văzut că participarea pompierilor nu înseamnă sfârșitul Ambulanței. Dimpotrivă, el înseamnă mai mare responsabilitatea echipelor mobile pentru grija intensivă. Acum avem regulamente clare pentru competențe. Dar cea mai mare responsabilitatea merge cu echipele pentru grija intensivă, care sunt parte de la SMURD. Apoi e Ambulanța. La cel mai scăzut nivel sunt acestea care răspundă primi la chemările. Ei sunt din noul conduși de la SMURD și pomperilor. SMURD nu se ocupă cu vizitare caselor și nu transportează bolnavi. Asta o face doar Ambulanța. SMURD nu lua cazuri, care nu sunt critice sau urgente. El e ca o echipa de comandoși în armată mare, care acționează doar în momente de criză. Putem împărțim cazurile, pentru care se sună la 112 pe 3 code de imporanța – verde, galben și roșiu. SMURD răspinde doar acestor galben și roșiu. Iar Ambulanța acoperează tuturor.

De exemplu, dacă are mare catastrofă, voi trimite întâi echipe pentru prim ajutor de la SMURD. Apoi, o să văd cine dintre echipele specializate este liber și cât mașine am. Dacă n-am mașina cu doctor, o să trimit mașină cu asistentă medicală de la Ambulanța. Dacă am echipa mobilă pentru grija intensivă de la SMURD, trimit imediat el. Dacă cazul e la un locul, la care nu e ușor să se ajunge, o să trimit helicopterul. Decizii flexibili sunt necesari. Nici SMURD, nici Ambulanța nu poate să facă lucrurile singur. Avem nevoie de la ambele structuri.

Un avantaj în sistema noastră e că folosim de la capacitatea liberă pompierilor. Ei nu se luptă cu focuri fiecare zi, nici se lupta dintotdeaună cu dezastri naturali. În restul timp pompierii pot să fie de asemenea de folosit pentru societatea. Am decis că putem să educăm ca paramedici și tehnicieni de medicina urgentă 3 000 de la 27 000 pompierii în România. Dar de fapt, am educat 9 000 pompieri.

În mașinele SMURD în schimbele diferite avem 3 400, care lua salariile de pompierii proprii. Nu e necesar să platim adițional de la budgetul de sănătate pentru activitatele, pe care noi le-am educat și pentru care le-am echipat.

În București în 93% din cazurile, la care a reacționat o echipa de pompierii cazul a fost rezolvat fără intervenția medicală specială. Adică uniunea foțelor între MAI, Ministerul de sănătate, SMURD, Ambulanța si toți alte instituții ni permite să avem o sistema mult mai efectivă și ieftină.

Cum ați creat aceast legatură între MAI, pompierii și serviciile de sănătate?

Când am început în județul Mureș în 1990 Ministerul de sănătate a fost complet împotriva noi. Dar în 1997 a început să schimbă opinie sau și a devenit de accord să încearcă cu sistema nouă. În 2006 a venit ministerul Nicolaescu și lucrurile s-a schimbat. Atunci m-a chemat să ajut că SMURD să devine sistema națională. Legatura între instituțiile se reglamentează cu aprobarea legii respective. Acum avem o sistema complet integrată. SMURD nu e persoană juridică, dar e o persoană virtuală. El e alocat mai mult la pompierii și în MAI, dar de asemenea exista și în ministerul de sănătate.

IMG_1416_cropped_800
Raed Arafat împreună cu angajați de la SMURD (foto: Raed Arafat)

Cât ambulanțe ai lui SMURD și Ambulanța lucrează în București?

Ambulanța are în jur de 50 ambulanțe pentru cazuri de urgența. Are și alte, care sunt folosite pentru transport si vizitare caselor. SMURD în acest moment are 27 ambulanțe și sper că anul următor vă deveni 35. Afara de ei sunt ambulanțele specializate pentru accidentele rutiere mari și dezastri.

Cazurile în București în care implicarea SMURD e necesară sunt 50 000 – 60 000 la an. 85% de la activitatea pompierilor e prim ajutor. Focurile lua doar 6% de la activitatea lor. Așa stau lucrurile și în Franța, care folosească aceaași sistema de la ani lungi.

Dacă oameni în sistema voastră sunt fericiți cu salariile lor?

De obicei nimeni nu e satisfăcut cu salariul sau. Dar cu ministerul Nicolaescu am realizat că lucrul în ajutorul medical urgent nu e atractiv, pentru că oameni nu primesc suficient bani. Am creat o regulă, care este aplicată si acum – să există stimuli între 50% și 100% de la salariu basic în sistema de ajutor medical urgent. Acești care lucrează în ambulanțele și în departamentele de urgența primesc înmediu stimul 75% mai mult de la salariile lor. Bine înteles, ei merita mai mult. Depinde cât vrea să dea guvernul. Dar ei lucrează în condiții grave și au nevoie de la salarizare demnă.

Cât e salariul mediu lor?

Salariul de bază e intre 500 și 600 euro lunar. Dar dacă se adaugă și plată pentru schimbele diferite și stimulile, poate să ajunge la 1 000 – 1 500 euro lunar.

Dacă colaborați cu structuri omologi în alte țări? Se interesează de la experiența voastră?

Primim donații și posiblitate pentru educație de la Scotia, Franța, Germania, SUA, Anglia, Finlandia, Norvegia, Holanda. În același timp și noi exportăm experiența. În acest moment creăm SMURD în Moldova, în județul Bălți. Avem progres și în județul Cahul. Guvernul român a dat ambulanțe pentru asta.

 Aveți voluntari în SMURD?

Mulți studenți și asistente medicale în proces de educaie lucrează ca voluntări. La noi ei mereu primesc preparație practică adaugată. În echipele de trei membri în ambulanțele mai mult ori are și un voluntar, care nu primească bani pentru munca să. Dintotdeaună noi le educăm înainte de a-le dăm sarcine.â

Vă rog să povestiți despre situație de la 2012, când ați dat demisia si au început proteste în sustinerea dumneavostră. Ce s-a întâmplat?

Am dat demisia de la cauzele principiale. Nu cred ca ajutorul urgent trebuie să fie amestecat cu comerț. Am inființat această sistema din cauza poporului, nu pentru a deveni biznes. Când o încercare de a se liberează ajutorul urgent a fost făcut și s-a început să se vorbescă despre competiția, imediat am înțeles că asta va distruga sistema publică. Pentru că a însemnat că accesul la bani, care sunt plătite pentru SMURD, va fi deschis pentru companii privat. Asta nu inseamnă că vom avea un serviciu cu calitate mai bun. A însemnat că vom avea o sistema mult mai fragmentată. Dacă ei au luat bani de la noi, nu am putea plati oamenilor noștri. A existat risc să se distrugă toată concepția, că ajutorul urgent e grijă statului și e drept fiecărui cetațean României.

Am avut mulți discuții. Când am văzut că refoma cerută pune accent prea mare la partea comerțială sistemului, am dat demisia, pentru a putea apară principele mele afara de guvernul. Aici populație s-a împlicat în susținerea mea. Atât activ, că repede m-au întors pe poziția mea. N-am expectat asta. Dar am fost mândru cum oameni simt că sistema face ceva pentru ei. Pentur că SMURD a fost inființat cu ajutorul, inclusiv financiar oamenilor. A fost trist că totul ar putea sfărși cu trecere la sistema intergral liberalizată, în care are importanța doar cât bani cheltuiești și cine oferă serviciu mai ieftin – fără siguranța pentru calitatea. E bine, că lucrurile s-a întors la o poziție mai sensibilă.

Cât timp lua ambulanțelor de a ajunga la oameni în nevoie?

În București 8 minute. În alte parte țării între 8 și 12 minute. Aceasta e pentru cazuri de cod roșu. În caz de cod verde poate să ajungem mai tărziu – chiar 1-2 ore mai tărziu. Când cazuri sunt de cod galben și roșu e problematic. În București deja ajungem la locul incidentului în 8 minute, pentru că în 2007 fiecare săptămână a fost scandal că ajutorul urgent intărzie. Am analizat situația cu serviciu de Ambulanța. Am realizat că nu avem suficient ambulanțe. Și ce aceste pe care le avem pleacă doar de la 6 puncte de plecare. Când am introdus pompierii în serviciu în mijlocul 2008, am pus 19 ambulanțe în 19 puncturi de plecare în București. Când adaugă 6 mașine ale Ambulanța, devin 25 puncturi de plecare. Așa am scurtat distanțele și am început să ajungem mai repede la locurile incidenților. Pentru a crește efectivitatea ne-a ajutat disciplina militară, viața si operativitatea pompierilor, caror introducere în ajutorul urgent a fost succes în serviciu de sănătate în București.

Adică acum sistema funcționează perfect?

Dacă credeți ca aveți sistema perfect, veti fi eronat. Sistema trebuie să se dezvoltă constant. Iată, noi avem Legea pe temă, dar împreună cu el sunt necesare și proceduri și măsuri.

Ce persepective vedeți în sectorul vostru?

Încă dezvoltăm organizarea să în regiunele rurale, ca și în centrile educaționale. 13 dintre ei sunt în serviciile de pompieri diferite. Un dintre ei e pentru pregatirea profesorilor. Restul 12 sunt pentru dezvoltarea califacarea pompierilor. Vrem să îmbunătațim descarcarea prin aer în regiunile de munte. Cu donații de la cetățeni am cumpărat hovercraft și corab cu posiblitate de a stinge focul. Le-am instalat in Delta Dunării. Acum SMURD va lucra și în apă. Pentru asta răspunde pompierii de la orașul dunărean Tulcea. Aceste corabi au venit la noi recent. Ele sunt cumpărați de la populație și ne ajut în descarcarea prin apă. Așa cream o nișa nouă. Pentru că în Delta nu poți să vid dintotdeaună cu helicopter. Acum avem capacitatae de a descarcăm si prin apă.

Sursă: Revista ”Tema”

Citește și în limba bulgară!

 

 

 

Advertisements

Author: Vladimir Mitev

Жител на град Русе. Румъноговорящ. Locuitor orașului Ruse. Vorbitor de limba română.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s