Румънски разказ за блуса

Букурещката група The Storytellers докосна русенската публика с енергична и емоционална музика

Владимир Митев

Великата европейска река Дунав си прилича поне по едно нещо с великата американска река Мисисипи. Край бреговете и на двете свирят истински блус музиканти. Без да са част от официалната програма, свързана с празника на Русе, Марчиан Петреску и Флорин Джугля от дуото The Storytellers представиха своя блус проект в русенския Max Club през нощта на 6 май.

Двамата избират името „Разказвачите на истории“, защото освен че свирят виртуозно блус музика, преди всяка от песните си разказват по една кратка история – за песента, за музиканта, който я е изпълнявал в оригинал, или за самия стил блус. Подходът на дуото събра овациите на  публиката. Тя танцуваше, пя в синхрон с музикантите и тактува в ударния ритъм на блуса. След края на концерта никой не бързаше да си тръгва. Румънските музиканти получиха лично благодарностите на всеки от присъстващите.

The Storytellers се събират през 2006 г. Споделят, че в Румъния има публика за тяхната музика. Все по-модно на север от Дунава е да се правят блусфестивали. Някои от тях са в големите градове и привличат международни звезди – от ранга на Beth Hart Band. Други фестивали се провеждат с европейско финансиране и в средно големи или малки населени места.

Марчиан и Флорин идват в България за първи път на минитурне, което  включва освен Max Club в Русе и Delta Blues Bar в София. Двамата харесаха русенската публика. Споделиха, че са чували за нея и за Max Club отдавна. А русенци останаха с очакването за нови срещи с The Storytellers и със спомена за концерта.

Прочети и на румънски език!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s