Тиби Рукзуй: TED означава образование за ХХІ век

13340614_1228923290453136_482920372_o
Тиби Рукзуй (източник: Тиби Рукзуй)

Владимир Митев

Тиби Рукзуй е кураторът на TEDxБрашов. Страстно се интересува от технология, философия и журналистика. Работил е 20 години като изследовател в румънския Национален институт за моторни превозни средства. В момента е редактор в брашовско издание с туристически профил.

Конференцията TEDxBrașov се проведе на 27 май в културния център “Редута” в трансилванския град. 

Господин Рукзуй, какъв е отзвукът от конференцията TEDxБрашов 2016?

Имах на практика едва две седмици, за да организирам сегашното издание на конференцията TEDxБрашов. В момента, когато финалното бягане започна, за мене беше важно да оцелея, докато заедно с организаторите на събитието – BizBrasov.ro и Forward Brașov, действаме. Добре се съгласувахме и с учениците-доброволци от гимназиите Saguna и Unirea в Брашов.

Отзвук получих от различни места. От Ирландия режисьорът на филма „Това е Брашов“ Дани Пъун заяви на страницата във Facebook на TEDxBrașov: „Дори само като гледам снимките, разбирам, че всичко е минало като по учебник! Нямам никакво съмнение! Поздравления Тиби & Co! Очаквам видеата от конференцията!“.

Получих много добри отзиви и от говорителите.  Ето какво казва туристическият гид Симона Чурару, която създаде безплатния туристически тур на Брашов и до момента нейният екип е разказвал за града на над 10 000 туристи: „Юхуу! Беше страхотно! Поздравления на всички! Чудесни говорители и много добър екип на TEDxBrașov!”

Друга говорителка – английската писателка Арабела Макинтайър-Браун, която живее в село близо до Брашов, казва: „Отлична работа! Всеки от хората, подготвили TEDxБрашов, извърши гигантски труд. Беше фантастично! Всичко мина гладко. Голямото ми уважение към нашите общи усилия и към таланта на всички. Благодаря ви за вашата помощ! Поздравления!“

Подобни позитивни емоции имаше и сред публиката. Например госпожа Флоаря Казанджу заяви във Facebook: „Събитието ме откъсна от ежедневните ми проблеми!“

KODAK Digital Still Camera
Културният център “Редута” преди началото на конференцията на 27 май т.г. (снимка: Владимир Митев)

Каква е рецептата за успех на една конференция TEDx?

Тук на местно ниво все още нямаме рецепта за успех. Иска ни се обаче да имаме такава, колкото се може по-скоро. Тъкмо защото TED идва от района, дал на света Google, Yahoo, Amazon, повиках на TEDxBrașov най-успешната румънска видеоблогърка Джанина Стайку-Аврам, която поддържа канала за кулинария JamilaCuisine. Тя бе отличена от компанията Google за своя успех: 75 млн. преглеждания в YouTube и над 250 000 абонати на канала й.

Имаме още много да правим. Например за нас е приоритет да преведем видеофилмите с речи от TEDxBrașov на колкото се може повече езици. Бях много доволен, че първият превод беше направен именно от съседна държава на Румъния – т.е. от България.  Със сигурност в един глобализиран свят двете ни държави имат нужда повече от всякога една от друга. А тези преводи са част от стратегията за успех на TEDx. Ние искаме винаги да отговаряме на едни общи или местни нужди, независимо, че темпът на промените нараства все повече. И в тези условия имаме нужда от повече идеи и решения на разположение, за да бъдем успешни.

Какво означава за Вас мисията TED?

 Това е важен въпрос. Ако човек има мисия, тогава той вижда само определени идеи. Личната мисия в моя случай има връзка с образованието. Много хора с подобна мисия на глобално, регионално или местно ниво се сблъскват с проблеми в образованието. Те са като слон. Онези хора, които търсят решението им са като шестимата слепци в Индия, които са се опитали да „видят“ слона. В индийската приказка от „Панчатантра“  всеки от слепците „вижда“ слона като нещо различно – стена, нож, змия, дърво, ветрило, фуния. Същото се случва и с онези, които „виждат“ какво е бъдещето на образованието. През последните пет години съм гледал над 500 филма TED, които предлагат различни решения на проблемите в образованието. Дори Бил Гейтс казва на края на своята реч от TED конференция, че „почти сме видели бъдещето на образованието“. Подобно на основателя на Microsoft има и други, които се вглеждат в образователната система и действат според това, което са установили. И всички са като в индийската приказка. Практически ситуацията в нея си изразява от следния разговор между един невиждащ човек и един накуцващ. Слепият пита куция: „Как вървиш?“. А куцият отговаря: „Както виждаш“. И образованието върви по този начин – куцайки. Проблемът е всъщност как „гледаме“ на него. Има нужда от метод, който да ни помогне да погледнем различно. И този метод  съществува. Но отново никой не вижда. Ясно забелязвам тези неща. И е възможно да имам мисия в тази връзка. „Звездите“ са подредени в една линия.

Явно смятате, че TED може да предложи решение за проблемите в образованието. Някои от най-добрите ученици в Брашов и Румъния са доброволци в TEDxBrașov. Каква е връзката между TED и образованието?

Не само учениците усещат дълбоката криза, в която се намира образованието. Преподавателите също страдат много. Забелязал съм, че е трудно и на учителките в детските градини. Очевидно е, че съществуват финансови причини за тази ситуация. Но проблемът е идентичен и за канадско-американския инженер, иноватор, предприемач, инвеститор и програмист Елън Мъск, прочул се със своя завод за електроавтомобили Tesla. Той има деца и е крайно недоволен от съществуващата система на образование. С учениците и с TED и TEDx можеш да конструираш нещо ново в областта на образованието. Нещо, от което всички имаме нужда. И ето как гледам аз на тях – тези ученици не само решиха да работят в екипа на TEDx, но ми се струват и осъзнати хора. Във всеки случай са много по-осъзнати от по-възрастните от тях родители или учители.

tedxbrasov2016_sala_cropped_800
В очакване на първия говорител (източник: TEDxBrașov)

Срещнахте публиката на TEDxBrașov с някои от най-осъществените брашовани. Защо за града е важна конференцията TEDx? Какво е мястото на TEDxBrașov в обществения живот?

Доведох TEDx в Брашов, защото ми харесва концепцията на конференцията. Докато организирахме първото издание, бях шокиран какъв огромен интерес има за такъв вид събитие в Брашов. Не искам да използвам по-силни думи, но за мене откритието на тази голяма енергия, каквато наблюдавах в Брашов по повод събитието, за мене може да се сравни с ентусиазма при откриването на Америка от Колумб. Разбирам, че правим в Брашов нещо запомнящо се. И то не само на нивото на събитията TEDx, но и на тези, които са TED – т.е. са организирани глобално от Крис Андерсън и фондацията Sapling в Ню Йорк. Смятам, че ние в Брашов сме открили една фантастична възможност на местно ниво и че сме задължени морално да правим това, което трябва и в глобален план. Неотдавна се върнах от TEDGlobal в Женева (наричана още градът на мира). Когато се прибрах в Брашов, ми се стори, че той е много пред Женева. И при това аз съм като всички останали – винаги съм твърдял преди, че Женева, Ню Йорк или Париж са по-красиви от Брашов.

Брашов е град с голяма история. Днес е индустриален център, в който дори се сглобяват хеликоптери. Какво е важно да знаем за трансилванския град?

Това, което казах и по-горе. Че е един силен център TEDx  и може би ще стане още по-силен. TED означава образование за ХХІ век. Със сигурност от тук трябва да се започне, когато говорим за Брашов, а не от историята, хеликоптерите, сградите. И фактът, че тези младежи от гимназиите Saguna и Unirea идват като доброволци в TEDxBrașov, според мене, означава, че TED е университетът на ХХІ век. Първият и единственият към този момент.

Какво можем да очакваме от конференцията TEDxWomenBrașov, която ще организирате през октомври 2016 г.?

Когато говорим за жени, очаквам да имаме качествен скок на TEDxBrașov. При положение, че обществото се е отказало да ползва вече чука и наковалнята от индустриалната ера, когато сме имали нужда от сила и мускули… и при положение, че с тези дейности ще се занимават роботи, мисля, че мъжете трябва да се приготвят да кажат в хор: „Да живее матриархатът“. Ако оставим шегата настрана, жените ми се струват по-силно свързани с времената, в които живеем. Всъщност от две години познавам една-единствена жена, която живее в настоящето. Тя е артист и се казва Наташа Цакос. Живее в Маями. За мой късмет, съм идентифицирал и втора жена, която има този забележителен късмет да живее в настоящето. Тя е румънка. Преподава и живее в Амстердам. Казва се Рамона Енаке.

Надявам се тези две супержени да дойдат в Брашов на TEDx. Надявам се и да открия с помощта на читателите на това интервю и други жени, които обитават настоящето и дори действат последователно в него. Тогава ще имаме феноменално добра конференция TEDx.

Прочети и на румънски език!

Advertisements

Author: Vladimir Mitev

Жител на град Русе. Румъноговорящ. Locuitor orașului Ruse. Vorbitor de limba română.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s