Гюргево помни Еминеску

talianu_700
Еминескулогът Емил Таляну (снимка: Владимир Митев)

127-мата годишнина от смъртта на румънския класик стана повод да му се отдаде почит чрез културни събития с трансграничен характер

Владимир Митев

На 15 юни в парка на Гюргево, пред бюста на румънския национален поет Михай Еминеску, се събраха гюргевчани от всички възрасти, културни дейци от румънския крайбрежен град и гости от Русе. Заедно всички почетоха 127-мата годишнина от смъртта на романтика, превърнал се в олицетворение на румънската същност.

Срещата пред паметника на Еминеску бе открита от гюргевската поетеса Дуня Пълънджяну. Специалистът по Еминеску Емил Таляну разказа, че румънският национален поет е бил в Гюргево четири пъти в рамките на своя едва 39-годишен живот.  Таляну припомни, че дунавският град е бил много обичан от Еминеску, който го посещава за първи път, когато е бил на 17 години.

„Ролята на един кмет не е да говори за Еминеску или за културни събития. За тази работа има стойностни хора в областта на културата. Ролята на кмета е да отдаде значимост на подобно събитие като днешното и да покаже, че почитането на Еминеску е важен момент за община Гюргево и стойността му трябва да бъде призната“, заяви новоизбраният кмет на Гюргево Николае Барбу. Като обърна внимание, че на събитието има гости и от Русе, Барбу изтъкна голямата важност на трансграничното общуване и сътрудничество. „Нашите два града са като един единствен град“, подчерта Барбу.

ion_vinea_700
Културният център Йон Виня (снимка: Владимир Митев)

Русенската поетеса Надежда Радева от Съюза на свободните писатели изрази преклонението на културните дейци от Русе към личността на Михай Еминеску – „титанът на румънската поезия“ и „човекът, който най-добре изразява румънската душевност“.

Всъщност пътят на Еминеску е минал и през българските земи. В румънското интернет пространство се пази спомен и за отношението на романтика към Русе. Според Еминеску Констанца „във всеки случай не може да се сравнява с Русчук“.

Почитта към румънския класик бе изразена и с песни на изпълнителките Михаела Стойка и Кармен Лунгу, както и с рецитация на негови стихове от ученици. След края на събитието в парка в културния дом „Йон Виня“ имаше културна програма, в която участваха румънски литературоведи и хора на изкуството. Русенският хор „Дунавско ехо“ с диригент Александър Джамбазов постави финала на събитията в Гюргево в чест на Еминеску.

Прочети и на румънски език!

Advertisements

Author: Vladimir Mitev

Жител на град Русе. Румъноговорящ. Locuitor orașului Ruse. Vorbitor de limba română.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s