Един ден в Брашов

KODAK Digital Still Camera

Градът под хълма Тампа (снимка: Владимир Митев)

Трансилванският град има своите важни исторически връзки с българите

Снимки: Владимир Митев

Само на 140 км северно от Букурещ или на около 2 часа и 30 минути с влак от румънската столица, Брашов си струва да бъде посещаван. Обширният стар град е запазил множество от историческите си сгради, а в неговото развитие има и българска следа.

В началото на юни т.г. на първото румънско светско училище, където е отпечатан “Рибният буквар” на Петър Берон, бе поставена паметна плоча, която да припомня за това историческо събитие. Училището е в квартала “Шкеи”, както през ХV век са наричали българите. Има, разбира се, и версия, че шкеите са всъщност румънци, но им викали българи, защото дошли от юг. 

Над града често вали, тъй като е разположен в полите на Карпатите. Местният туристически гид Кинга от Brașov Walkabout Free Tours припомня, че според едноименния роман на Брам Стоукър вампирът Дракула е живял именно в мъгливата и загадъчна Трансилвания. В реалността обаче Влад Цепеш е жесток войвода от слънчевата Влашка равнина…

Разходката из Брашов може да срещне туриста с гости от всички европейски краища, та дори и от Индия. Ето само някои от местата, които могат да бъдат посетени в трансилванския град…


This slideshow requires JavaScript.

Площадът на Съвета (Piata Sfatului) със Старото кметство – една от емблемите на Брашов – впечатлява с бароковата архитектура и романтичния дух на сградите, с красота и простор. Тесните улички с пъстри къщи, извеждащи към площада, очарователните кафенета, фонтанът, гълъбите и многото хора тук допълват представата за това прелестно място.

Историческите корени на Брашов водят към XIII век, когато тевтонските рицари започват да строят крепостта Кронщад – Града на короната. На разположения в сърцето на стария средновековен град Площад на Съвета, известен на саксонското население като Marktplatz, се издига сградата на Старото кметство. Най-напред тя е използвана като наблюдателна кула. Наричали са я Кулата на тромпетиста, защото през Средновековието тромпетист е предупреждавал жителите на града в случай на опасност. След разрастването на Брашов и след реконструкция през 1420 година сградата е превърната в кметство. Днес в нея се помещава историческият музей на Брашов.


This slideshow requires JavaScript.

Една от най-впечатляващите забележителности на Брашов е Черната църква (Biserica Neagra) – най-голямата готическа катедрала не само в Румъния, но и между Виена и Истанбул: дължината й е 89 м, ширината – 38 м, а височината на камбанарията й е 65 м. Строена е в продължение на почти век след 1385 година на мястото на по-ранна църква и има сведения, че в изграждането й са участвали предимно българи. Църквата е завършена чак през 1477 година заради многобройните нашествия на завоеватели. След големия пожар през 1689 година, когато значителна част от града е унищожена, катедралата е сериозно засегната. От обгарянето каменната й зидария се покрива със сажди и църквата получава новото си име. Реставрацията й продължава повече от век, като сегашният й покрив е изграден в бароков стил. Черната църква е интересна с най-голямата камбана в Румъния, тежаща 6 тона, с църковния орган, монтиран през 1839 година, с най-богатата колекция в Европа от ориенталски килими – дарения от саксонските търговци през Средновековието. Днес Biserica Neagra е една от най-предпочитаните румънски забележителности – повече от 100 000 туристи я посещават годишно.


This slideshow requires JavaScript.

Църквата „Св.Николай“ – един от най-старите православни храмове в Брашов и в цяла Трансилвания – се намира в квартала на шкеите /така наричат в града потомците на българските заселници/. Църквата е завършена през 1495 година и представлява архитектурен шедьовър, съчетаващ барокови, готически и византийски елементи. В гробището на храма е погребан известният дипломат и стратег на румънската външна политика през първата половина на ХХ век Николае Титулеску. В двора на църквата се намира първото румънско светско училище – сега музей. Главен учител в него е бил Антон Панов /Антон Пан/ от Сливен, дошъл от България 15-годишен и утвърдил се като композитор, певец, музикален педагог, фолклорист, автор на румънския химн. В музея се пази и пресата, на която е отпечатан първият новобългарски учебник „Рибният буквар“ на Петър Берон.


This slideshow requires JavaScript.

Портата Шкеи води към българския квартал в Брашов със същото име. Той възниква в началото на XV век. Първите заселници в него са занаятчии зидари, а след османското нашествие  мнозина български бежанци се заселват тук. Населението на Трансилвания е наричало българските заселници с името „шкеи“, което идва от латинската дума за славяни – „склави“. Според немски исторически документи строители на Черната църква са били именно българи зидари от квартал „Шкеи“.

Източници: Brașov Walkabout Free Tour, Непознатата Румъния, интернет

Прочети и на румънски език!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s