Ляв поглед към предстоящите избори в Румъния

odd_inside_bucuresti_700
По време на дискусията (снимка: Владимир Митев)

Сайтът Critic Atac навърши шест години. Рожденият ден бе отбелязан „скромно“ – с дискусия за политическата обстановка в страната

Владимир Митев

Тази статия бе публикувана на 22 септември на сайта “Барикада”.

Навярно един добър начин медия да отбележи рожден ден е с… дискусия. Румънският ляв сайт Critic Atac навърши шест години и на 21 септември негови водещи автори и ангажирани читатели се срещнаха в артпространството ODD в Стария град в Букурещ.

Тук бяха Кости Рогозану, Флорин Поенару, Василе Ерну и други левичари с познания и мнение за политиката, икономиката и социологията в Румъния. Около 20 души, разположени в елипса, обсъдиха актуалните събития в румънския политически живот – по-малко от 3 месеца преди парламентарните избори през декември.

Според изказаните мнения очевидно в момента в Румъния най-големият въпрос е за т.нар. управление на технократите. Премиерът Дачиан Чолош, привлякъл в своя кабинет хора от бизнеса и от неправителствения сектор, представени като противовес на традиционните политици, има желание да остане на лидерска политическа позиция и след изборите. За целта вече са в ход различни маневри. Водеща роля в тях би могла да изиграе малката партия „Съюз „Спасете Румъния““ на считания от своите привърженици за представител на гражданското общество Никушор Дан.

Формацията набра известност покрай участието си на местните избори в Букурещ през юни 2016 г., където Дан получи 30% на вота за кмет. 47-годишният политик изразява въжделенията на младата част от румънската средна класа – чисто (некорумпирано) управление, пробизнес ориентация и т.н. Съответно и неговата формация се представя като нова и независима –  алтернатива на корумпираното статукво.

Но хората от Critic Atac виждат партията на Дан именно като защитник на статуквото, срещу което се бори. Иронично те описват неговата партия като „антисистемна“ формация, която поддържа правителството“. Дан заяви неотдавна, че би подкрепил Чолош за премиер след изборите и дори в деня на срещата в ODD стана ясно, че алтернативният политик преговаря с министри от кабинета на технократите за тяхно присъединяване към неговата партия.

„Политическата ситуация е по-лоша (за нас), отколкото на предишните избори“ и „Няма за кого да гласувам“ бяха някои от изказаните оценки от присъстващите. Те констатират, че в румънската политика отсъства политиката и е трудно да се разбере в какво точно се състои сблъсъка на предстоящите избори.

Повече дискусии породи темата за технократите и каква би могла да бъде тяхната алтернатива. Според изказаните мнения двете големи традиционни партии – на либералите и на социалдемократите, са допринесли за възхода на технократите, които черпят легитимност от липсата на идеи и личности сред Социалнодемократическата и Националнолибералната партии. Нещо повече, някои от министрите на Виктор Понта от времето, когато той беше на власт (2012-2015 г.), също са били технократи по профил. Т.е. става въпрос за тенденция, която не е само „дясна“ или само „лява“, а е въобще явление, характерно за румънската политическа система. То е свързано с идеализирането на фигурата на експерта, съпроводено от дискредитирането на понятието „политик“.

Срещата засегна и усилията на президента Йоханис да създаде своя квазипартия на двореца „Котрочени“ (президентството).  От една страна етническият германец играе с либералите, които го бяха излъчили за кандидат за държавен глава през 2014 г. А от друга – учреди президентска комисия с някои от уважаваните експерти на икономическия, външнополитически и бизнес естаблишмънт, която да допринесе за дефинирането на националния проект на страната. Някои от личностите в тази комисия, ако не и всички, са възприемани от привържениците на Critic Atac като въплъщение на пропазарното статукво в страната.

Подобни прегрупирания има и около Социалдемократическата партия, която има либерална партия-протеже – тази на бившия премиер Калин Попеску-Търичану (ALDE), а също така се опитва да играе и с националистическа формация. Търсенето на алтернатива на статуквото в национализма провокира размисли, че Румъния може би се придвижва по пътя на Полша на Качински и Унгария на Орбан.

Към края на срещата разговорът се насочи към различните измерения на капитала в Румъния в опит да се дефинират противоречията на предстоящите избори и социалната база на т.нар. нови партии – тази на Никушор Дан, или някои формации-кандидати за националистическия вот. Анализите търсеха отговор в противоречието между глобалния и националния капитал в страната. Между тях, разбира се, не липсва и сътрудничество – например според един от говорителите се наблюдава тенденция компаниите, които искат да изнасят стоки извън Румъния, да се ориентират към взаимодействие с глобалните фирми в страната и използват техните международни канали. В резултат Румъния е надхвърлила 50 млрд. евро износ годишно, но пък той се реализира в голяма степен от чуждестранните компании в страната.

Срещата в ODD показа, че Critic Atac по дефиниция е общност на хора, които търсят алтернатива. Те може и да не са в количество, което да осигури влизане в парламента, но компенсират със способност за критичен анализ. Затова и медията е важна за всеки, който иска да разбере какво се случва в Румъния.

Източник: Барикада

Прочети и на румънски език!

 

Advertisements

Author: Vladimir Mitev

Жител на град Русе. Румъноговорящ. Locuitor orașului Ruse. Vorbitor de limba română.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s