Гюргевският театър докосна русенци с красота, креативност и дух

Танцовият спектакъл „Разказ за салсата“ издигна мост на приятелството между румънци и българи

Владимир Митев

Театралната публика на Русе има привилегия спрямо тази в останалата част на страната, защото в града често гостуват румънски театри. А срещата с тяхното изкуство по правило провокира разума и доставя естетическа наслада. Визитата на гюргевския театър „Тудор Виану“ в Доходното здание на 11 февруари не бе изключение.

„Разказ за салсата“ (режисьор Феликс Крайнику) е танцов спектакъл, базиран на латиноамериканския танц, в който се представя историята на съвременна Пепеляшка, работеща като барманка. Тя става свидетел на силните страсти на мъжете и жените в бара, но те засилват чувството й на самота. Опитът й да преживее любовна история, завършва неуспешно. Оказва се, че любовта освен игра на наслада е и тест колко страдание може да понесе човекът, а Пепеляшка се отличава от другите и със своята чувствителност. В крайна сметка обаче танцът е изтънчена проява на живота и независимо дали емоцията на участниците в него е щастие или тъга, той трябва да продължи…

„Аз съм роден в Гюргево и като млад години наред се възхищавах на вашия град“, обърна се към публиката преди пиесата директорът на гюргевския театър Космин Крецу. После той добави, че сега е неин ред да се възхити на труда на трупата. В пиесата не участват професионални танцьори. Всички са актьори от театъра на Гюргево. Крецу заяви, че румънските и българските политици не са успели да сближат двата народа, но в културен план мостът на приятелството между тях се реализира. Публиката, в която имаше и румънци, и българи, бурно аплодира както неговите думи, така и случващото се на сцената по време на спектакъла. Дълго след него отекваха аплодисментите на зрителите, за които срещата с актьорите от Гюргево бе докосване до красотата, креативността и духа на съвременния румънски театър.

Прочети и на румънски език!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s