24 aprilie, 2024
bunataturi_700
În magazinul pentru bunătățuri cooperative (foto: YouTube)

Preotul Tudor Man este motorul în spatele primului magazin al unei cooperative agricole care este deschis în orașul Alba Iulia

Acest articol a fost publicat pe site-ul ”Baricada” la 3 aprilie 2017.

În decembrie 2016 în orașul Alba Iulia a fost deschis primul magazin al unei cooperative agricole din România, care a fost creat după 1989 – Bunătățuri Românești, a povestit site-ul Positive News România. Întreprinderea unește producători din județele Alba, Cluj, Mureș, Sibiu și Hunedoară. Ea este o reușire pentru preoțul ortodox Tudor Man – președintele cooperativei.

”Povestea noastră a pornit în 2011 când eu cultivam pământul, aveam şi legume în solar şi un hectar şi jumătate de cătină. Şi ei şi alţi prieteni ne-am blocat când nu am mai putut vinde producţia. Ne-am documentat şi am văzut sistemul cooperatist din occident şi am decis să îl impunem şi la noi. Aşa am pornit, cu paşi mărunţi. A fost greu să convingem oameni să se asocieze. După câţiva ani, am ajuns să ne recoagulăm, i-am adunat pe o parte dintre ei şi am ajuns prin informări şi câteva cursuri de antreprenoriat să dezvoltăm un brand local care este al nostru şi care este legat de zonă. Am deschis şi denumit un magazin de produse autohtone ”Bunătăţuri româneşti”, unde am adunat produse ale micilor fermieri. Unii şi-au făcut şi unităţi mici de procesare cu fonduri europene dar nu aveau cum să vândă pentru că intrau foarte greu în marketuri”, spune preotul Tudor Man înainte de ziarul ”Adevărul”. Media românească îl descrie pe el ca un preot neobișnuit, inclusiv pentru că el este activ în rețelele sociale.

Cooperativa agricolă cuprinde 60 producători locali, care administrează peste 500 hectare pământ. Toți ei au peste 100 de capete bovine, peste 10 de capete porcine, peste 500 de ovine și peste 100 de capre. Încă produc porumb, floarele soarelui, grâu, pepene galben, cartofi, varză, mac, câpșuni, afine, ciuperci, roșii și multe alte legume.

„Am lucrat ceva timp cu magazinele mari si am ajuns din pacate sa fim conditionati de anumite preturi, care nu ne avantajau si nu ne incantau producatorul nostru. Astfel, am luat atitudine si am realizat acest magazin cu ajutorul membrilor cooperativei. Nu am accesat fonduri si nici credite pentru el”, a declarat, Tudor Man, pentru site-ul stiriagricole.ro.

Șeful magazinului ”Bunătățuri Românești” Alin Bobianu povestește că acolo se vând și produse tradiționale și bioproduse. ”Sunt toate românești, de la noi”, zice el. Nu lipsesc și produse din lactate, ulei de casa și dulciuri.

Tudor Man dezvăluiește că în primile 3 luni după deschiderea magazinului, numărul angajaților a ajuns la 5 și numărul zilnic al cumpărătorilor s-a ridicat la 150. Magazinul are oameni care se ocupă cu marketing și are cont în Facebook. Dintotdeauna are producători noi care vor să vând prin ”Bunătățuri Românești”.

”Trebuie să susţinem zonele noastre, comunitatea noastră să creăm lanţul trofic local. Omul este interesat să cultive mai mult pentru că ştie că pote să vândă marfa. Produsul dintr-o unitate mică are un alt gust şi un alt control al calităţii. Te duce cu gîndul la gustul buncii, la cei care ne-au crescut. De multe ori este greu să cultivi şi să mergi şi în piaţă ca să vinzi. Acest sistem de cooperativă vine să degreveze producătorul de problema vânzării şi duce în final la creşterea standardului de viaţă al membrilor”, mai spune preotul.

Sursă: Baricada

Citește și în limba bulgară!

About Author


Descoperă mai multe la Podul Prieteniei

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Podul Prieteniei

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura