Expoziția a unui pictor român a legat Ruse și Giurgiu în zilele patronului comun lor Sf. Gheorghe

KODAK Digital Still Camera
Reprezentarea a dorului într-o pictură de Mirel Matei (foto: Vladimir Mitev)

Mirel Matei pictează în genre-ul superrealism

Vladimir Mitev

Picturi cu culoare luminoase și calde și imagini atractive ale dorului ar putea fi văzute la expoziția pictorului giugiuvean Mirel Matei care a fost deschisă la 22 aprilie 2017 în Galeria de Artă din Ruse. Evenimentul a comemorat Zilele Giurgiului și ale Ruseului care sărbătoresc patronul comun său Sf. Gheorge, iar la date diferite. În România el este sărbătorit la 23 aprilie, iar în Bulgaria la 6 mai.

”În această zi frumoasă de primavară, Mirel a făcut un pas destul de mare, să aibă o expoziție și peste Dunare. Îl felicit pe Mirel care este un bun prieten și a reușit să realizeze această expoziție. La noi mâine este Sfântul Gheorghe și el este patronul spiritual lui Giurgiu”, a zis intelectualul și cercetător al vieții și operei poetului național Eminescu Emil Talianu. El a fost o parte de o grupă intelectuali giurgiuvene și prieteni lui Matei care au venit în Ruse în special pentru eveniment. Între ei a fost și un operator de televiziunea internet Giurgiu TV, care a relatat eveniment în emsiunea sa de seară.

KODAK Digital Still Camera
O pictură al lui Mirel Matei (foto: Vladimir Mitev)

Elena Velikova – director Galeriei de Artă din Ruse, a dezvăluit că această expoziție se pregătește de aproape un an. Anul trecut șefa centrului cultural ”Hristo Botev” Viara Koseva a organizat o prezentare a poetelor tineri din Giurgiu și Ruse și în cadrul evenimentului Mirel Matei a arătat picturile sale pentru prima dată în Bulgaria. Dar atunci accentul a fost pus pe poezie, în timp ce acum atenția publicului este direcționată spre opera lui Matei.

Pictorul giurgiuvean pictează în genre-ul superrealism. El creează picturile sale în fluviul postmodernist și explică căutările sale într-un mod simplu – unii pictează doar peizaje, alte – figure umane, dar el încearcă de a face o combinație între genre-urile și temele. În picturile lui se văd metamorfoze a dorului, care este exprimat în figure de femeii, puse într-un context fantastic. Pictorul iubește să picteze flori și peizaje, care sunt abundante în culoare calzi sau să recreează unor imagini din mare.

KODAK Digital Still Camera
De stânga în dreapta: poeta Nadejda Radeva, pictorul Mirel Matei, mama lui Mirel Matei – Vasilica, traducătorul și poet Adrian Vasilev și directorul Galeriei de Artă din Ruse Elena Velikova (foto: Vladimir Mitev)

Mirel Matei a studiat într-o școală de artă din Constanța. Dar pentru el este mai corect să se zică că este autodidact. La deschiderea propriei expoziții el a impresionat cu modestia sa. A mulțumit vizitătorilor pentru venirea lor și organizatorilor evenimentului, dar a evitat să zică ceva mai mult despre opera sa, lasându-o pee a să vorbească.

Prietenul lui Matei – profesorul de filosofie Gheorghe Velicu, a dat interpretarea sa a picturilor. ” Domnul Matei este un pictor deosebit și talentat. El nu este în centrul atenției autorităților locale… Trăiește într-un mediu tipic giurgiuvean, dar retras.”

KODAK Digital Still Camera
De stânga în dreapta: eminescologul Emil Talianu, pictorul Mirel Matei, mama lui Mirel Matei – Vasilica, traducătorul și poetul Adrian Vasilev, directorul Galeriei de Artă din Ruse Elena Velikova, profesorul de filosofie Gheorghe Velicu și muzeograful Emil Păunescu (foto: Vladimir Mitev)

Pe părerea lui Velicu pictorii pot picta emoțiunile sale sau idei care nu pot exprima altfel în viața. Din această cauză Velicu care este totodată un realizator TV în Giurgiu TV l-a întrebat recent pe Matei dacă e anarhist. ”Nimeni nu știe care sunt pasiunile domnului Matei”, a conclus semnificativ prietenul și concetățeanul lui pictorul, având în vedere energia care curge din picturile.

Poeta Nadejda Radeva – un om care în sens metaforic este un pod al prieteniei între Ruse și Giurgiu, a citit în limba bulgară traducerea sa a unei poezii de poeta giurgiuveană Dunia Pălăngeanu. Munca este tiparită în volumul bilingv (româno-bulgar) ”Miniaturi dunărene” cărui ilustrare este realizată de Mirel Matei. Nadejda Radeva a împărtășit că a descoperit talentul pictorului exact datorită acestei cărții, ilustrată de el.

mirel-matei-hora-3-700
Expoziția lui Mirel Matei ar putea fi văzuta la Galeria de Artă din Ruse până la 6 mai 2017 (foto: Vladimir Mitev)

A vorbit și muzeograful Emil Păunescu care a luat cuvântul din numele municipălității Giurgiu: ”Mirel Matei a progresat mult din punct de vedere artistic. Fără să fiu critic de artă, ca muzeograf, pot zice că el a găsit un stil prorpiu și că tablourile lui vorbesc optimist despre viitor. În al doilea rând vreau să mulțumesc din numele concețățenilor mei Galeriei de Artă din Ruse pentru spațiul generos expoziției și pentru prezența Dvs. în această după-amiază frumoasă.”

KODAK Digital Still Camera
Mirel Matei este superrealist (foto: Vladimir Mitev)

Între cei prezenți la expoziția a fost oameni publice, jurnaliști, oameni cu simțire a frumuseței și acestea care simpatizează unei prietenii româno-bulgare. ”Foarte multe români au o părere rea despre bulgari și mulți bulgari au o părere rea despre români. Cauza e că ei nu se cunosc”, a zis în timpul deschiderii expoziției Gheorghe Velicu.

Spectatorii bulgari și români n-au arătat vreun negativism între cele două popoare. Dimpotrivă, unii au folosit șansa de a vorbi cu musafiri din Giurgiu de pe un pahar vin. Alți au căutat posibilități pentru colaborare transfrontalieră. Picturile lui Mirel Matei – plini cu o dispoziție de primavară, au pus ramele acestei comunicării care a continuat să aibă echo-uri și în rețelele sociale.

Citește și în limba bulgară!

Advertisements

Author: Vladimir Mitev

Жител на град Русе. Румъноговорящ. Locuitor orașului Ruse. Vorbitor de limba română.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s