Коя е историята на Илинка Бачила?

ilinca-brasov-700

Илинка Бачила (снимка: YouTube)

Румънският представител на Евровизия 2017 разказва за своя път към голямата сцена в реч, произнесена на TEDxBrașov Women 2016

Когато става дума за певица, е най-добре музиката й да говори за нея. Изпълнението на Илинка Бачила и на Алекс Флоря Yodel it! на Евровизия 2017 бе едно от малкото, чиято мелодия може лесно да се запомни и припява. В лицето на Илинка Румъния заложи на изключително млад изпълнител, също както България бе представяна от 17-годишния Кристиан Костов.

Певицата пробива на румънската музикална сцена, овладявайки стила на пеене йоделинг, характерен за напевите от граничните тиролски райони между Швейцария, Австрия и Германия. В своите песни тя прави румънска интерпретация на йоделинг и така получава множество отличия в родината си.

Илинка е от Трансилвания, която има и културологични и лингвистични особености в сравнение с южната и с източната част на Румъния. Именно това смесване на тиролска и трансилванска автентичност дава жизненост на сценичния образ на Илинка. Но и й помагат да разкаже една от най-интересните истории сред представените през октомври 2016 г. на конференцията TEDxBrașov Women.

Сега, след като страстите по Евровизия 2017 отминаха, тази история вече е достъпна онлайн освен на румънски и със субтитри на български език. Кариерата на Илинка е още в началото и седмото й място на паневропейския конкурс за песен е добра отправна точка за щурмуване на нови върхове в музиката!

Речта на Илинка Бачила от TEDxBrașov Women 2016 може да се види тук:

Песента на Илинка Бачила и Алекс Флоря за конкурса Евровизия 2017 може да се чуе тук:

Изпълнението на двамата на финала на Евровизия 2017 е тук:

Прочети и на румънски език!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s