Гражданска инициатива предлага по-справедлива данъчна политика в България

informare-700
Координаторът на инициативата Мирена Филипова я представя в българския парламент. Вляво от нея е журналистът от “Барикада” Ивайло Атанасов, а вдясно – председателят на парламентарната комисия по жалбите и за гражданските петиции Антон Кутев   (снимка: YouTube)

Инициативата е поддържана от синдикати, граждански групи и медийни платформи като „Барикада“

Тази статия бе публикувана на 17 ноември 2017 г. на сайта “Барикада”.

На 10 ноември 2017 г. представителите на гражданската  инициатива „Да спрем машината за неравенство!“, която иска справедливи данъци, депозираха в българския парламент над 30 000 подписа в подкрепа на своята петиция. Кампанията започна преди два месеца и предлага необлагаем минимум и специална ставка на ДДС за стоки, необходими за живота като хляб, вода, детски храни, учебници, книги и други стоки.

Целта на инициативата е европеизирането на данъчната система в България, така че хората в риск от бедност а получат малко повече пари и потреблението да нарасне. Според данни на Евростат от 2016 г. 40,4% от българското население са в риск от бедност, докато средният показател за ЕС е 23,4%. Потреблението в страната е само 53% от средното за ЕС. Една по-справедлива данъчна система може да допринесе за намаляване на неравенството, което в България е на най-високото си ниво в ЕС.

Тази седмица представители на инициативата се срещнаха с Комисия по труда, социалната и демографската политика и с парламентарната група на БСП, като партия „ГЕРБ“ засега избягва среща с тях. Според разпоредбите петицията трябва да бъде обсъдена в Българския парламент и да й се отговори до три месеца след депозирането на подписите.

Организаторите на инициативата „Да спрем машината за неравенство“ са: Конфедерация на труда „Подкрепа“, Автономният работнически синдикат, Мрежа „Антибедност“, Колективът за обществени интервенции, сайтовете dVersia, dokumentalni.com и „Барикада“. Инициативата е подкрепена от няколко извънпарламентарни партии като „АБВ“, Движение 21 и Българската левица.

Следва видео, което да представи исканията и мотивите за инициативата, така както бяха представени в парламента:

Прочети и на румънски език!

Advertisements

Author: Vladimir Mitev

Жител на град Русе. Румъноговорящ. Locuitor orașului Ruse. Vorbitor de limba română.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s