Владимир Митев: Тече предефиниране на румънската борба с корупцията

В интервю за БНР основателят на блога „Мостът на приятелството“ анализира контекста, в който Европейската комисия публикува своя доклад за напредъка на правосъдната реформа в Румъния

На 18 ноември 2017 г. основателят на блога „Мостът на приятелството“ Владимир Митев даде интервю за предаването „Събота 150“ на Българското национално радио. Разговорът бе посветен на доклада по механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия относно прогреса на съдебната реформа в Румъния.

Докладът констатира, че импулсът за промени в Румъния спада. Той бе интерпретиран различно от президента Клаус Йоханис и министъра на правосъдието Тудорел Тоадер. Документът бе разгласен броени дни преди румънският парламент да обсъди законодателни промени, които засилват политическия контрол върху правосъдието. Усилията на управляващите социалдемократи да предефинират борбата с корупцията в Румъния предизвикаха недоволството на градската средна класа в страната, която планира протести на 26 ноември, неделя, заедно със синдикати, недоволни от други мерки – прехвърлянето на голямата част от тежестта за плащане на социалните осигуровки от работодателя на работника.

Борбата с корупцията е гаранцията, че Румъния следва вярно предначертания от евроатлантическите партньори път. Предефинирането на тази борба може да се интерпретира като признак, че страната поема по пътя на държави като Полша и Унгария, които залагат на свое собствено разбиране за националния интерес, различно от това на Брюксел. Видеото представя интервюто в цялост и има субтитри на румънски и на английски език.

Прочети и на английски език!

Прочети и на румънски език!

Advertisements

Author: Vladimir Mitev

Жител на град Русе. Румъноговорящ. Locuitor orașului Ruse. Vorbitor de limba română.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s