Дигитална книга за румъно-българските отношения изследва трудното взаимодействие между двете страни

Iztochna-promishlena-zona-ruse

Мостът на дружбата (снимка: Явор Мичев, CC BY-SA 3.0, via Wikipedia Commons)

Инфраструктурните проекти и международните отношения са две области, в които Букурещ и София търсят сътрудничество, но не винаги намират взаимност

Владимир Митев

Блогът „Мостът на приятелството“ публикува дигитална книга на английски, на румънски и на български език, озаглавена „Трудното сътрудничество: Външнополитическите взаимодействия и инфраструктурните проекти на Румъния и България десет години след влизането им в ЕС“. Документът обединява 11 статии, публикувани през последните две години на блога, като част от тях са препечатани с разрешението на медии от Хърватия (Bilten), Румъния (Gândul, PS News, Ioniţa`s) и България (A-specto, Baricada).

Първата част на книгата изследва румъно-българските инфраструктурни проекти, като констатира обща липса на воля за развитие на връзките между двете страни през първите десет години след влизането в ЕС. Едва през 2017 г. откриването на нов контролнопропускателен пункт в Добруджа и зачестяването на съвместните междуправителствени заседания показват желание у Букурещ и София за по-добра трансгранична свързаност.

Втората част на книгата разглежда два проекта за външнополитическо сътрудничество в черноморския регион, които към момента остават нереализирани. Първият е румънският опит за създаване на флота на НАТО в Черно море – проект, който бе отхвърлен от България при посещение на президента Клаус Йоханис в София през юни 2016 г. Двете статии по темата обясняват контекста и причините за българския отказ и разкриват как румънската външнополитическа общност разсъждава за неуспеха на Йоханис в София.

Вторият опит е идеята за създаване на черноморски макрорегион на ЕС, която бе изказана през април 2017 г. от български външнополитически експерти, интервюирани за блога. В книгата могат да бъдат прочетени две румънски мнения за тази идея: едното – скептично, на млад румънски журналист международник, докато другото – позитивно, идва от румънски евродепутат.

Дигиталната книга представя мнения за двустранните отношения, изказани от двама евродепутати – румънка и българин, на външнополитически експерти от двете страни и събира актуални факти, които да разкрият сегашното състояние на румъно-българските отношения в областта на инфраструктурата и дипломацията. Между самите статии има коментар на автора на книгата – Владимир Митев, който допълва представената информация, поставяйки я в националния и международния й контекст.

Заключението на книгата се вижда в заглавието – към момента Румъния и България си сътрудничат с усилия. В същото време обаче има много признаци, че тенденциите в отношенията между самите хора – румънци и българи, са позитивни. Книгата се стреми да подкрепи именно взаимното опознаване и сътрудничеството между двата народа. Тя може да е полезна за всеки, който иска да се информира за актуално състояние на двустранните отношения и който търси по-добро разбиране на регионалната и на европейската политика в нашия регион.

Дигиталната книга може да бъде свалена тук: „Трудното сътрудничество: Външнополитическите взаимодействия и инфраструктурните проекти на Румъния и България десет години след влизането им в ЕС“

Прочети и на английски език!

Прочети и на румънски език!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s