Теодор Мелешкану: Румъния държи на черноморското регионално сътрудничество

meleşcanu-ro-900

Румънският външен министър Теодор Мелешкану (на микрофона на преден план) обяснява как Букурещ гледа на черноморския регион (снимка: Владимир Митев)

Румънският външен министър отговори на въпрос на блога “Мостът на приятелството” по време на съвместна пресконференция с българския посланик в Букурещ

Владимир Митев

Тази статия бе публикувана на сайта “Барикада” на 16 януари 2017 г.

„Проблемите на дунавския и черноморския регион трябва да заемат по-важно място в дневния ред на ЕС“, заяви румънският външен министър Теодор Мелешкану по време на пресконференция в представителството на Европейската комисия в Букурещ. В рамките на събитието българският посланик в румънската столица Тодор Чуров представи приоритетите на започналото българско председателство на ЕС. Гости на събитието бяха десетки дипломати и журналисти от 21 медии, сред които и блогът “Мостът на приятелството”. То се  проведе броени часове преди премиерът Михай Тудосе да подаде оставка в резултат на политическа криза и противоречия с лидера на Социалдемократическата  партия Ливиу Драгня.

Запитан какви конкретни инициативи могат да осмислят румънския интерес към черноморския регион по време на бъдещото румънско председателство на ЕС и дали идеята за европейски макрорегион е сред тях, Мелешкану отвърна, че Букурещ вижда своя интерес в две посоки на действие. Първо, да бъде насърчено взаимното развитие на страните от черноморския регион в рамките на различните регионални структури за сътрудничество. Второ, ЕС да се ангажира по-сериозно с региона, което ще значи не само повече европейски средства за него, но и предаване на знания, ценности, добро управление. Според Мелешкану подобна активност неизбежно ще доведе до сближаване между ЕС и страните от черноморския регион.

Пълният запис на въпроса към румънския външен министър и на неговия отговор може да бъде видян тук със субтитри на български език:

Прочети и на английски език!

Прочети и на румънски език!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s