Поетът Михай Еминеску бе почетен от румънци и българи на рождения си ден

iordan-vasilev-900

Организаторката на честването Дуня Пълънджану (вдясно), председателят на русенския клон на Съюза на свободните писатели Йордан Василев, гюргевският интелектуалец и журналист Емил Талиану и музейният специалист Емил Паунеску пред бюста на Михай Еминеску в Гюргево (снимка: Владимир Митев)

Празникът на националната култура в Гюргево се превърна и в ден за общуване между приятели

Гюргево все повече става център на културното общуване с българите. Това пролича на празника, посветен на румънската култура (15 януари), който дунавският град отбеляза на 14 януари. В неделния ден преди официалната дата на раждането на поета Михай Еминеску в Гюргево пристигнаха около 15 културни дейци от Русе, които се присъединиха към честването в културния център „Йон Виня“. Тук дойдоха и представители от Демократичния съюз на българите в Румъния – Букурещ. В рамките на събитието бяха показани последните културни продукти на трансграничното румъно-българско сътрудничество. Обсъдиха се нови проекти за съвместна дейност.

По традиция празникът започна пред бюста на Еминеску в парка на Гюргево. Организаторката на събитието – поетесата Дуня Пълънджану, приветства хората, дошли пред паметника независимо от големия студ. Освен нея говори още музейният специалист Емил Паунеску. Размисли за значението на Еминеску споделиха на румънски език поетът и преводач Адриан Василев и председателят на Съюза на свободните писатели в Русе Йордан Василев. Всеобщо беше уважението и признанието за ролята на Еминеску в румънската и в световната култура. После румънци и българи поднесоха цветя пред неговия бюст.

В културния център тържеството продължи до късния следобед и даде възможност за изява както на утвърдени културни дейци – ръководители на фондации и издателства, литератори, музиканти, актьори, така и на млади талантливи хора. Говорителите припомниха основни моменти в живота и делото на Еминеску – основоположник на съвременната румънска литература. Есета и песни за големия национален поет се редуваха с изпълнения на флейта и дискусии за румънската култура и история. Както подобава на празник – не липсваха и модерни танци. Важен момент от събитието бе връчването на грамоти и медали на хора, които са се отличили в културната област. Признание получиха културни дейци от Гюргево, Букурещ и Русе.

Безспорно един от румъно-българските акценти на събитието беше представянето на двуезичната стихосбирка „Не съм сама“ на русенската поетеса Надежда Радева. С илюстрации от Веселина Камбурова, с рецензия и редакция от Дуня Пълънджану и с превода на Адриан Василев и на Анка Станева тази книга е свидетелство за трансграничното сътрудничество, което показва, че хората от двете страни на реката градят културни мостове между своите народи.

Художничката Веселина Камбурова бе друга звезда на събитието. Тя представи свои картини във фоайето на културния център, а те предизвикаха интереса на гюргевчани. Майсторът дърворезбар Иван Чешмеджиев също показа свои произведения. В рамките на събитието имаше и изложба на румънски произведения, включително скулптура, изобразяваща главата на Мирча Стари – влашки княз, който е бил много близък до българския царски двор и е бил определен от цар Иван Шишман за воевода на Влашко през 1386 г. Поздравления към домакините отправиха Вяра Косева – директор на читалище „Христо Ботев“ – Русе, и Лучия Керчова-Пъцан от общността на букурещките българи.

Гости от България споделиха, че честването на румънската национална култура носи много позитивен заряд. То показва, че румънският дух е жив и продължава да обогатява света 168 години след раждането на човека, считан от северните ни съседи за негов най-ярък изразител. А това е особено важно в годината, когато Румъния ще празнува столетие от своето голямо обединение.

Снимки от събитието:

grupa-bulgara-700

Българската група е вдясно (снимка: Владимир Митев)

talianu-700

Емил Талиану говори за Михай Еминеску (снимка: Владимир Митев)

bulgari-din-bucuresti-700

Залата на гюргевския културен център “Йон Виня” бе пълна (снимка: Владимир Митев)

expozitie-700

Картините на Веселина Камбурова предизвикаха интереса на гюргевчани (снимка: Владимир Митев)

cadou-gadulca-700

Организаторката Дуня Пълънджану получи за подарък гъдулка от своите русенски приятели (снимка: Владимир Митев)

Прочети и на румънски език!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s