Филмът „Не ме докосвай“ на румънската режисьорка Адина Пинтилие получи „Златна мечка“ на Берлинале 2018

adina-pintilie-700-350

Адина Пинтилие (снимка: YouTube, Berlinale)

Лентата е копродукция с българско участие

Елена Владова

Тази статия бе публикувана на 25 февруари 2018 г. на сайта „Градското списание“.

Драмата на румънската режисьорка Адина Пинтилие „Не ме докосвай“ („Touch Me Not“), в която България участва като копродуцент, получи „Златна мечка“ на „Берлинале“ 2018, приключил на 24 февруари. Филмът е включен в Балканския конкурс на София филм фест 2018.

„Не ме докосвай“ е копродукция на Румъния, България (Agitprop с подкрепата на Националния филмов център), Чехия, Франция и Германия. Филмът, на границата между игралното и документалното кино, се определя като експериментален, „изследване на интимността и сексуалността“, а отличието „Златна мечка“ е изненадващо за предварителните прогнози, коментират световните агенции. Във филма участват и българските актьори Ирмена Чичикова и Георги Налджиев. На София филм фест „Не ме докосвай“ ще бъде прожектиран на 14 март 2018 г. в кино „Одеон“. Адина Пинтилие е гостувала у нас на 13-ия София филм фест като член на журито в документалния конкурс, припомнят организаторите на фестивала.

На „Берлинале“ 2018 журито с председател немския режисьор Том Тиквер отличи със „Сребърна мечка“ Уес Андерсън за режисурата на анимацията „Островът на кучетата“, Ана Брун за най-добра женска роля във филма на парагвайския режисьор Марсело Мартинеси „Наследничките“ („Las Herederas“) и младия френски актьор Антони Бажон за най-добра мъжка роля в „Молитвата“ („La prière“) на Седрик Кан.

Пълен списък с наградите на „Берлинале“ 2018 в сайта на фестивала.

Прочети и на румънски език!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s