Introducere în autoindustria românească

dacia-700x350
Dacia se fabrică la Mioveni, aproape de Piteşti (foto: Pixabay, CC0)

O prezentare a Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) arată succesele, problemele şi direcţiile de dezvoltare ale autoindustriei româneşti

Vladimir Mitev

Se aşteaptă că în 2018, cifra de afaceri a celor peste 600 de companii din autoindustria românească să se ridice la 28 de miliardе de euro, care va corespunde cu ¼ din cifra de afaceri a întregii industrii din România. Prognoza aparţine Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) – organizaţie reprezentativă a sectorului auto din vecina de nord, care este membră Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

ACAROM a acordat blogului ”Podul Prieteniei” o prezentare proprie despre sectorul auto din România, din care ne putem forma o imagine despre dimensiunile şi strategia de dezvoltare a sectorului. În autoindustria românească lucrează 220 000 de angajaţi. Ea realizează 26% din exportul naţional. 12 dintre cele 15, cele mai mari companii pentru componente auto din lume, sunt active în vecina de nord. În anul 2017, acolo au fost produse peste 360 000 de autoturisme.

Prezentarea nu se limitează la o statistică impresionantă. Ea ne dă o imagine despre dezvoltarea tehnologică, care decurge în România, datorită investiţiilor şi activităţii de cercetare a companiilor auto din lume. În ţară se produc excelente motoare, cutii de viteză de ultima generaţie, Dacia robotizează procesele de lucru, iar companiile locale participă la digitalizarea sectorului.

ACAROM îşi propune să fie vocea sectorului auto din România, atât în relaţiile cu guvernul, cât şi la nivel european. Organizaţia şi-a definit ”Viziunea 2023”, prognozând că până în anul 2023, este posibil ca sectorul să dubleze cifra de afaceri în raport cu anul 2017 (când aceasta a fost de 23,5 miliarde de euro). În conformitate cu strategia aceasta este posibil, în cazul că cei doi producători de autoturisme – Dacia şi Ford, vor începe să lucreze cu întreaga sa capacitate, şi dacă se dezvoltă piaţa internă de automobile, astfel că măşinile produse în România să depăşească 20% din ea, dacă se dezvoltă semnificativ infrastructura, dacă se aplică educaţia duală pe scară mai largă, şi dacă se realizează alte măsuri de încurăjare a sectorului, precum ar fi construirea staţiilor de încarcare a electrovehiculelor.

Prezentarea arată şi câteva dintre problemele ce stau în faţa dezvoltări sectorului. Piaţa internă este în creştere, pentru al patrulea an succesiv, dar rămâne la niveluri de sub 50% din potenţialul arătat în anul 2007. Parcul național de autoturisme se află într-un proces de îmbătrânire accelerata, datorată importurilor de automobile de mână a două. Importul acestor vehicule a crescut semnificativ, după ce pe 1 februarie 2017, a fost eliminat timbrul de mediu.

ACAROM luptă pentru aplicarea unor politici, care să-i încurajeze pe români să cumpere autoturisme noi, produse în ţară, care poluează mediul mai puţin, aşa că parcul automobilelor să devină mai tânăr. Pe lânga celelalte activităţi, asociaţia sprijină înfiinţarea cluster-ilor din sector. Ea încurajează pregătirea profesională a cadrelor, sprijină activitatea de cercetare şi dezvoltare, şi participă la întocmirea regulamentelor europene din autosector. ACAROM a fost infiinţată în 1996, după ideea legendarului director al Daciei, Constantin Stroe.

Blogul ”Podul Prieteniei” îi mulţumeşte lui ACAROM pentru prezentarea acordată, care poate fi descarcată aici.

Citeşte în limba bulgară!

Advertisements

Author: Vladimir Mitev

Жител на град Русе. Румъноговорящ. Locuitor orașului Ruse. Vorbitor de limba română.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s