O prezentare despre jurnalismul transfrontalier a avut loc la Veliko Târnovo

Iztochna-promishlena-zona-ruse

Podul peste Dunare între Ruse şi Giurgiu (foto: Iavor Micev)

Blogul ”Podul Prieteniei” a fost subiectul cercetării în cadrul unei conferinţe jurnalistice din oraşul bulgăresc

În ziua de 8 noiembrie 2018, la Universitatea din Veliko Târnovo, Vladimir Mitev a făcut o scurtă prezentare despre jurnalismul transfrontalier profesat pe blogul ”Podul Prieteniei”. Prezentarea a făcut referire la jurnalismul transfrontalier occidental, devenit faimos prin investigăţii precum ”Panama Papers”, ce reprezintă munca comună a zecilor de jurnalişti din ţări şi media diferite. În prezentarea lui VM s-a subliniat că aplicarea locală, în Bulgaria, a jurnalismului transfrontalier occidental, un exemplu clasic fiind site-ul Bivol, are limitele sale. Deseori jurnaliştii se transformă în procurori sau judecători, publicul fiind convins (persuasiv) că ”toţi sunt niște ticaloşi”, ceea ce, în definitiv, conduce la o stare de apatie generală.

Blogul ”Podul Prieteniei” face un altfel de jurnalism transfrontalier, care nu are caracter investigativ şi nu foloseşte software pentru a procesa mari cantități de date. Aspectele transfrontaliere rezidă în faptul că se adresează unor cititori ce folosesc limbi diferite, că încearcă să prezinte un punct de vedere româno-bulgar referitor la anumite realităţi sociale, că pe blog scriu autori din România şi Bulgaria, etc. Prezentarea de la Veliko Târnovo este o încercare privind locul și rolul jurnalismului transfrontalier practicat de blog vizavi de diversitatea de genuri şi abordări jurnalistice.

Cei prezenţi la conferinţa media de la Universitatea din Veliko Târnovo au pus multe întrebări referitoare la prezentare. Câţi oameni accesează blogul, care sunte relaţiile acestuia cu celelalte media din Ruse, dacă este posibil ca pe blog să se publice articole critice despre România, dacă este posibil să se dezvolte jurnalismul transfrontalier din Veliko Târnovo, în ce măsură blogul este cunoscut în ambele ţări şi dacă stârnește dorinţa pentru colaborare – au fost numai câteva dintre întrebările publicului. În mod deosebit, este bucuros că studenţii și-au arătat curiozitatea pentru blog. Discuţia vie de după prezentare indică faptul că cercurile academice din Bulgaria sunt deschise către cunoaşterea unor noi forme de jurnalism.

Prezentarea poate fi descarcată aici.

Citeşte în limba engleză!

Citeşte în limba bulgară!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s