„Мартенските музикални дни” приключиха триумфално в Букурещ

800px-Ateneul_Român_-_Interior_Sala
Атенеумът в Букурещ отвътре. През 1886 г. българинът Евлоги Георгиев дарява 200 000 златни леи за строителството на сградата (снимка: Михай Петре, CC BY-SA 3.0 România)

Светлин Русев, Емил Табаков и фестивалният оркестър спечелиха възторзите на букурещката публика

Огнян Стамболиев – Букурещ

Тазгодишното, 59-то издание на най-авторитетния български форум на голямата класическа музика, „Мартенските музикални дни”, зарадва своята публика с поредица от 30 концерти с общо 650 участници, при това на много високо ниво с големи музиканти и състави от 17 страни на света. Фестивалът е основан от незабравимия градител на българската култура Илия Темков (1923-2002 г.) и е ръководен мащабно и умело от музиковедката Ива Чавдарова. Новото тази година бе, че фестивалът приключи в Букурещ, където Фестивалният оркестър беше поканен да изнесе своя финален концерт в рамките на културната програма по повод румънското председателство на ЕС.

На 1 април, в една от най-красивите и акустични зали в Европа, Атенеума (построен в неокласически стил през 1888 година от френския архитект Албер Галерон), нашите млади музиканти изпълниха една сериозна и трудна програма с творби на трима класици от ХХ век: „Класично и Романтично” на Панчо Владигеров, Втория цигулков концерт на Сергей Прокофиев и Сюитата из балета „Жар птица” на Игор Стравински. Възторжената румънска публика дълго аплодира диригента Емил Табаков и цигуларя – виртуоз Светлин Русев, като ги покани за няколко биса – с музика на Бах, Николо Паганини и Панчо Владигеров.

Сътрудничеството между фестивала “Мартенски музикални дни” и държавната филхармония “Джордже Енеску” в Букурещ ще продължи.

Прочети на румънски език!

Author: Vladimir Mitev

Жител на град Русе. Румъноговорящ. Locuitor orașului Ruse. Vorbitor de limba română.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s