Florin Grecu: Prin votul la 26 mai, tinerii au determinat schimbarea în România

florin-grecu-350

Florin Grecu (foto: Florin Grecu)

Interviu cu politologul român din Universitatea Hyperion din București despre alegerile europarlamentare şi condamnarea lui Liviu Dragnea – ce s-a întâmplat şi ce trebuie să aşteptăm în viitorul previzibil

Vladimir Mitev

Florin Grecu este lector doctor la Universitatea Hyperion din Bucureşti. Predă ştiinţe politice – partide politice, analiză electorală, guvernanţă europeană, guvernanţă internaţională. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Bucureşti. Teza de doctorat lui este „Construcția unui partid unic: Frontul Renaşterii Naţionale”

Domnule Grecu, la alegerile europarlamentare din România am observat pe de o parte o mobilizare a forţelor de dreapta, dar pe de altă parte pare că electoratul PSD nu s-a mobilizat. De ce a avut loc prima mobilizare şi de ce n-a avut loc cealaltă?

Este vorba de o mobilizare a forţelor pro referendum, în special a partidelor de dreapta şi de o mobilizare mai slabă a taberei antireferendum în condiţiile în care preşedintele Iohannis a legat referendumul despre justiţie cu alegerile europarlamentare. Prin urmare a existat o situaţie oarecum paradoxală. PSD a căzut, în timp ce PNL a câştigat. Explicaţia consta în faptul că mulţi primari PSD n-au fost de acord cu politica lui Dragnea şi au votat pentru alte partide – PNL, Pro România, şamd. Pe de altă parte a existat o mobilizare a tineretului – în cadrul USR şi Plus (Alianţa 2020). Atât referendumul a fost validat, cât şi alegerile europarlamentare, care au fost câştigate de forţele de dreapta – PNL şi USR/Plus. Acum există motivul pentru o moţiune de cenzură împotriva guvernului Dăncilă.

De ce Dragnea a alienat o parte importantă din oamenii din partidul său? De unde vine această falie?

Sunt chestiuni de ordin intern din PSD. Evident a existat o ruptură pe problema fondurile pentru autorităţile locale. Primarii s-au revoltat pentru că localitățile lor nu erau finanţate suficient. A existat o dezbatere în guvern în acest sens. Primarii au devenit foarte revoltaţi din cauza subfinanţării.

Dacă se va schimba guvernul şi vine dreapta primarii vor primi banii lor?

Nu pot spune asta. Dar probabil asta a fost motivul pentru care electoratul PSD-ului n-a fost mobilizat de primarii PSD-ului. Erau judeţe – precum Vrancea, bastion PSD, unde partidul a pierdut în faţa dreptei. Evident a fost un vot anti-Dragnea.

Preşedintele Iohannis a spus în prima sa ieşire publică ceva de genul – PSD a primit nimic ca vot pentru că n-a făcut nimic. Totuşi PSD a făcut reforme fiscale şi în justiţie. Ce va fi păstrat din reformele lui şi ce va fi scapat?

Nu pot ști cu siguranță, dar orice guvernare când vine la putere face schimbări legislative. Cu certitudine vor fi încercări de schimbare a legilor din parlament. Prin urmare, aştept să vedem care va fi configuraţia noului guvern.

Înţeleg că este un moment de cotitură.

Este un moment de nou început în politica postdecembristă din România. Acum un şef de partid este condamnat. S-a întâmplat acelaşi lucru şi cu Adrian Năstase mai devreme. Dar acum se întâmplă pentru prima dată condamnarea unui lider de partid aflat în funcție. Într-o astfel de situaţie probabil liderii locali ai PSD se vor repoziţiona.

Înţeleg că vă fi o schimbare de guvern?

Probabil se va încerca într-o oarecare măsură o nouă majoritate parlamentară. Guvernul nou probabil va fi format de PNL. Acolo ar putea intra şi Alianţă 2020, dar nu e sigur.

Cum electoratul lui PNL şi Alianţă 2020 vor întâmpină o coaliţie între ambele forţe?

Este destul de interesant că unul dintre liderii Alianţă 2020 deja a anunţat că formaţiunea lui va susţine majoritatea viitoare dar nu va intra în guvern. Adică, majoritatea probabil va formată de PNL, PMP, Pro România şi probabil USR, dară numai cu susţinere parlamentară, fără participare în guvern.

Atunci ce înseamnă rezultatele din referendum şi europarlamentarele, având în vedere că încrederea publică în justiţie a scăzut în ultimii doi an şi jumătate. Ce fel de schimbări vor avea loc cu privire la jusiţie? Va fi o întoarcere la ”epoca de aur” a anticorupţiei sau va avea loc o evoluţie spre ceva nou?

Vom avea un guvern politic, iar prin moţiune de cenzură, dacă va trece, va fi formată o nouă majoritate. Nu se va mai putea guverna prin ordonanţe de urgenţă. Din punctul de vedere al justiţiei, referendumul a arătat că cetăţenii au fost de acord cu întrebările. Astfel, independența justiției va fi grarantată și lupta anticorupție va continua, deoarece cetățenii prin votul exprimat l-au aprobat.

Un guvern care este făcut de PNL şi altele forţe. Ce trebuie să aşteptăm de la un astfel de guvern?

Cel mai probabil va fi un guvern orientat spre dreapta. Guvernul PSD a mărit salariile şi pensiile şi a dat unele avantaje sociale populaţiei. Cel mai probabil guvernul de dreapta va recurge la măsuri de austeritate, va reduce fiscalitatea, şamd.

Citeşte în limba bulgară!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s