Festivalul trandafirilor din Kazanlâk, Bulgaria

rose_pick01-700

Festivalul trandafirilor din Kazanlâk (foto: travelogbook.com)

Acest articol a fost publicat originar pe blogul chinezesc de călătorii travelogbook.com şi este preluată aici cu acordul autorului. 

Chapman Wong, travelogbook.com

Dacă ne gândim la Olanda ca la ţara lalelelor, dacă asociem Japonia cu florile de cireş, atunci floarea ce caracterizează cel mai bine Bulgaria nu poate fi alta decât trandafirul. În fiecare an, la începutul verii, în oraşul Kazanlâk, care este centrul Văii Trandafirilor, are loc un festival al trandafirului. Aroma petalelor și ineditul festivalului atrag călători din toată lumea.

rose_pick02-700

Dansuri tradiţionale şi muzică populară au loc pe câmpurile din jurul orașului (foto: travelogbook.com)

Bulgaria este una din cele mai mari producătoare din lume de ulei de trandafir. Climatul, solul şi mediul geografic din Kazanlâk fac ca aici trandafirul de Damasc să crească foarte bine. La Festivalul Trandafirului momentele speciale sunt acelea când oamnii participă la culesul florilor de trandafir. La ritualul culesului petalelor de trandafiri din satul Koprinka, oamenii s-au dus pe câmp ca să culeagă trandafirii şi să le pună în vasele tradiţionale, aşa încât petalele să fie bine distilate.

rose_pick03-damascen-700

Protagonistul local – trandafirul de Damasc (foto: travelogbook.com)

rose_pick04-distilaţie-700

Petalele culese sunt încălzite şi distilate cu ajutorul focului cu lemne, aroma produsă putând fi dusă apoi oriunde va dori fiecare (foto: travelogbook.com)

rose_pick05-culegere-700

Culegători cu experienţă în alegerea petalelor te însoţesc atunci când mergi la cules (foto: travelogbook.com)

rose_pick06-culegere-2-700

Entuziasmul culesului de petale îi cuprinde pe toți, deopotrivă bărbaţi, femei şi copii (foto: travelogbook.com)

În ziua festivalului, autorul acestor rânduri a participat și el la activitățile din satul Koprinka. A făcut asta cu ajutorul unui bărbat tânăr, care ştia limba bulgară şi ajuta cu pregătirile pentru eveniment. La 7.30 dimineaţa, în clădirea municipalităţii, situată aproape de staţia de autobuz, localnicii erau deja îmbrăcați în costume tradiţionale. Chiar așa, ocupați fiind, aceștia au venit repede la noi. Noi, străinii, am fost primiți cu brațele deschise, fiind salutați cu entuziasm. Localnici ne-au pus ghirlande din trandafiri (Sunt înclinat să cred că am fost printre primii călători ce au purtat ghirlande de trandafir!).

rose_pick07-ghirlande-700

La primărie toţi se ocupau de evenimentele în desfășurare (foto: travelogbook.com)

rose_pick08-călători-700

Împreună cu localnicii, noi învățam să confecționăm și să ne împodobim cu ghirlandele de trandafiri (foto: travelogbook.com)

Participarea la Ritualul de Culegere a Trandafirilor (20 leva/persoană) este fără indoială legată mai degrabă de trandafiri şi de întâlnirea cu localnicii, un eveniment deosebit de o simplă vizită la Muzeul Trandafirilor. Aproape de momentul de pornire, veneau tot mai multe autoturisme şi autobuze cu turişti. Mulţi doreau să facă fotografii cu cei care purtau flori în costume naţionale. La intrare a fost montată o instalație de distilare şi oamenii ce au fost activi la cules puneau petalele acolo. Întregul eveniment a fost imbinat cu muzică şi dansuri populare. Călătorii au fost mai timorați la început, însă rapid spiritul câmpenesc, de veselie, i-a virusat pe toți. Chiar dacă nu se cunoşteau între ei, oamenii şi-au dat mâna şi s-au dedat dansului. A fost asta magia trandafirilor? Sau entuziasmul localnicilor? Cu siguranță, ambele s-au îmbinat perfect.

rose_pick09-dansul-700

Rapid călătorii s-au alăturit dansului, indiferent de etnia și naționalitatea lor (foto: travelogbook.com)

rose_pick10-700

Oamenii se puteau delecta și cu pâinea de casă făcută de localnici din zonă (foto: travelogbook.com)

Cum se ajunge la Koprinka?

Mergeţi în staţia de autobuz situată pe diagonală de gara din Kazanlâk. Luaţi autobuzul numărul 3. Biletele se pot cumpăra din autobuz (1,6 leva). Coborîţi la ultima staţie. Mergeţi aproape 1 km până la câmpul unde are loc evenimentul.

rose_pick11-autobuz-3-700

Autobuz 3 merge și la Koprinka (foto: travelogbook.com)

rose_pick12-harta-700

Logo-ul cu steaua roşie este locul evenimentului din anul acesta (foto: travelogbook.com)

Citeşte în limba engleză!

Citeşte în limba chineză!

Citeşte în limba bulgară!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s