Новото румънско правителство на Лудовик Орбан ще въведе затягане на коланите

bnr-700x350
(снимка: YouTube)

Клаус Йоханис почти сигурно ще получи нов мандат на президентските избори, заявява редакторът на блога „Мостът на приятелството“ в интервю за Българското национално радио

На 9 ноември 2019 г. в предаването „Събота 150“ на Българското национално радио бе интерврюиран редакторът на блога „Мостът на приятелството“ Владимир Митев. Въпросите от интервюто се стремяха да изяснят очакванията от новото румънско правителство във вътрешен план, отношенията му с Европейската комисия и очакванията за резултатите от президентските избори, чийто първи тур е на 10 ноември 2019 г.

Владимир Митев обясни, че се очаква правителството Орбан да въведе затягане на коланите, след като през последните години при управлението на социалдемократите бяха вдигнати заплатите в държавния сектор и пенсиите. Очаква се новото правителство да общува доста по-добре с Европейската комисия, която бе недоволна от социалдемократите, че промениха балансите в правосъдието. Румънското предложение за еврокомисар – евродепутатът Адина Вълян има доста опит в Европейския парламент, но сигурно няма да й бъдат спестени неудобни въпроси на изслушването й в европарламента. То ще се проведе на 14 ноември. Що се отнася до президентските избори, почти сигурно те ще бъдат спечелени от Клаус Йоханис, като интригата е кой ще бъде втори на първия тур и ще има право да участва на балотажа.

Ето го и текстът на самото интервю:

Добър ден, господин Митев!

Добър ден!

Колега Митев, какви са очакванията от новото румънско правителство във вътрешнополитически план?

Нека първо припомня, че новото румънско правителство бе съставено трудно и след голям натиск над всички партии в парламента да го подкрепят. В крайна сметка, то получи вот на доверие с гласовете на депутати от управлявалата до момента Социалдемократическа партия и от партията на бившия премиер Виктор Понта Pro România, които се противопоставиха на инструкциите на своите лидери.

Едно от първите очаквания вече се реализира – тече чистка в държавната администрация. Кадри на предишното управление са уволнявани и дори премиерът Лудовик Орбан се пошегува, че ще получи мускулна треска от подписвания на заповеди за уволнение на държавни служители. В няколко области като че ли ще има по-значими промени. Едната е финансовата и икономическата. Румънците очакват нов период на икономии и затягане на коланите. По времето на социалдемократите беше следван модел на растеж чрез потребление на базата на по-високи заплати в държавния сектор и пенсии. Сегашният финансов министър Флорин Къцу твърди, че растежът трябва да се случва чрез орязвания на разходите. Като аргумент се посочват нарасналите бюджетни дефицити. И в тази област вероятно ще има промени спрямо предишното управление. Друга област, в която президентът Йоханис – от същата партия като премиера Лудовик Орбан, дава заявка за промяна е правосъдието. Социалдемократите промениха балансите в тази област като създадоха специално звено за разследване на престъпленията в тази сфера. Сега се дискутира премахването на това звено. Може би е интересно и че министър на отбраната стана досегашният главнокомандващ на генералния щаб. Може би е интересно, защото когато президентът Йоханис беше в САЩ това лято той изрази желание в Румъния да бъдат разположени повече американски войски.

Прави впечатление, че липсват анонси за социални мерки или за грижа за обикновения човек от страна на правителството. Анонсирано е и че това управление е временно и най-дългия период, за който може да остане на власт е една година – до парламентарните избори, които ще са в края на 2020 г.

Освен в самата Румъния, формирането на ново правителство и полагането на клетва беше следено с голямо внимание и от европейските институции. Дали е добра новина за Брюксел новият румънски кабинет и има ли индикации как той ще работи с бъдещата Европейска комисия?

Мисля, че е очевидно, че промяната е желана от Брюксел. Той имаше проблеми със социалдемократите, които не следваха европейските съвети в правосъдието и промениха балансите в тази област. Досега Йоханис бе този, който играеше ролята на европееца в румънската политика. В момента има правителство, излъчено от същата партия, от която е Йоханис. Европейската комисия и Брюксел на няколко пъти отхвърлиха предложенията на социалдемократите за румънски еврокомисар с аргумента, че Йоханис трябва също да го одобри. Сега управляващите в Румъния са от един екип и не би трябвало да има проблеми в общуването с европейските институции.

Достатъчно силна ли е кандидатурата за румънски еврокомисар този път и дали той ще успее да спечели доверието на евродепутатите? Вие отбелязахте, че вече имаше процедура, в която румънският кандидат беше върнат. Какво да очакваме сега?

Номинираната от Румъния за еврокомисар по транспорта Адина Вълян има дълъг опит в Европейския парламент. Тя е била четири поредни мандата евродепутат. В момента тя е единствената източноевропейка, която е председател на парламентарна комисия – тази за индустрия, изследвания и енергия. В изявление на Европейската комисия бе подчертано, че Адина Вълян е била докладчик по механизма за транспортна свързаност на Европа, която означава, че може би тя има нужния опит в областта на транспорта. Трябва да се има предвид обаче, че противоречията по европейските върхове нараснаха в последно време. Сигурно към Вълян ще бъдат отправени неудобни въпроси по време на изслушването на 14 ноември т.г. В Румъния вече има критични гласове – например от Съюза „Спасете Румъния“ – партия, която води началото си от екологичните протести срещу златодобивния проект „Рошиа Монтана“. Сенатор от тази партия – Михай Гоциу – обвини Вълян в подкрепа за употребата на цианидни технологии в минното дело, тъй като през 2010 г. Вълян организира конференция, която като че ли излъчва това послание. Самата Вълян заявява през 2013 г. че не поддържа минния проект „Рошиа Монтана“, след като Националнолибералната партия зае позиция срещу проекта. Любопитен факт е, че Адина Вълян е съпруга на Крин Антонеску – румънски политик, който бе лидер на Националнолибералната партия, когато тя бе в съюз със Социалдемократическата партия на Виктор Понта. Друг детайл е, че Вълян изпълнява поставено условие от страна на европейските социалдемократи към бъдещия румънски еврокомисар – да бъде жена, за да бъде по-балансирана полово Европейската комисия. Предполагам, че на този етап Вълян е най-доброто, което румънското правителство може да излъчи.

 

В неделя страната се готви за важен избор – за президент. Четиринадесет са кандидатите за поста. Можем ли да кажем кои са фаворитите на избирателите и с какви послания се борят те за доверието им?

Почти сигурно е, че изборите ще бъдат спечелени от Клаус Йоханис. Смята се, че той разполага с нужната геополитическа подкрепа, а сондажите му дават около 45% на първия тур. Той е убеден евроатлантик, а за румънците като цяло е важно да излъчват евроатлантически послания. Има интрига кой ще достигне до втория тур като подгласник. Един от фаворитите е лидера на социалдемократите Виорика Дънчила. Тя е много критикувана за своите лични качества или липси, но нейното управление повиши доходите на редица румънци, които иначе нямат достъп до парите или властта. Избирателите доволни от нейното управление сигурно ще я подкрепят. Тази година пенсиите бяха вдигнати с 15%, а догодина ще бъдат вдигнати с 40%. Дори партията, която сега идва на власт обяви, че ще съхрани тази мярка. Страховете от евентуални орязвания могат да накарат хората да подкрепят Виорика Дънчила, за да покажат, че искат друга политика. Друг фаворит за второто място е Дан Барна, който е представител на алианса между Съюза „Спасете Румъния“ – партията на младите в румънската политика, и партията „Плюс“ на Дачиан Чолош. Барна е считан за човека на Макрон в румънската политика в момента. Посланията му са технократски – за отслабване на клиентелизма, елиминиране на корупцията, утвърждаване на бизнеса и овластяване на младите хора в страната. Той иска да върне повече емигрирали румънци в родината им. Посланието и мотото на кампанията му е „Щастливи в Румъния“. Срещу него бе публикувано журналистическо разследване, което го уличи в злоупотреби със средства, получени по европейски проекти, но прокуратурата обяви, че той няма статут на обвинен за каквото и да е престъпление. Друг интересен кандидат е актьорът и бивш евродепутат Мирча Дякону. Той гради имидж на човек от народа и вероятно ще бъде подкрепен от хора от по-малки населени места. Също така се представя за жертва на антикорупцията, така че хора, които не одобряват случилото се по време на златната ера на румънската антикорупция, вероятно ще го подкрепят.

Като цяло посланията на румънските кандидатпрезиденти бяха лишени от конкретика и звучаха шаблонно. Липсваха сблъсъци между кандидатите. Дебати така и не се проведе, тъй като Йоханис така и не се яви в предизборен диспут със своите опоненти. В четвъртък по радио „Еуропа FM“ бе направен дебат, на който не присъстваше освен Йоханис и Виорика Дънчила. Затова остава усещането, че резултатите от тези избори и поне от първия тур се предрешени. И реална конкуренция на тези избори няма.

Т.е. вие очаквате балотаж?

Има твърдения, че Йоханис може да спечели на първия тур, но най-вероятно ще има балотаж. Разликата между него и следващите кандидати е голяма. Освен това случилото или неслучилото се в предизборния период показва, че той ще бъде избрания. Срещу него нямаше журналиситически разследвания, нямаше скандали, свързани с него, никога не се яви в обстановка, която не е контролирана. Предполагам, че неговият щаб е преценил, че е достатъчно, ако той просто издържи в предизборния период без да допусне грешка и това ще му донесе победата.

А дали ще се случи така както прогнозираме, ще разберем в понеделник сутринта или в неделя късно вечерта. Благодаря. Говорихме с колегата Владимир Митев за очакванията от новото румънско правителство, което положи клетва тази седмица и се опитахме да прогнозираме как ще се развият президентските избори. В неделя румънците ще избират между 14 кандидат за поста. 

Прочети на английски език!

Прочети на румънски език!

 

Author: Vladimir Mitev

Жител на град Русе. Румъноговорящ. Locuitor orașului Ruse. Vorbitor de limba română.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s