Noul guvern român al lui Ludovic Orban va introduce austeritatea

bnr-700x350
(photo: YouTube)

Este aproape sigur că Klaus Iohannis va câştiga alegerile prezidenţiale, afirmă redactotrul blogului Podul Prieteniei într-un interviu acordat Radioului Naţional Bulgar

Pe 9 noiembrie 2019 în emisiunea ”Sămbătă 150” a Radioului Naţional Bulgar a fost intervievat editorul blogului ”Podul Prieteniei” Vladimir Mitev. Întrebările din interviu au încercat să clarifice care sunt aşteptările de la noul guvern român în plan intern şi în relaţiile lui cu Comisia Europeană, precum şi aşteptările de la alegerile prezidenţiale, ale căror prim tur va fi pe 10 noiembrie 2019.

Vladimir Mitev a explicat că se aşteaptă că guvernul Orban este va introduce austeritatea, după ce în ultimii ani în timpul guvernării socialdemocraţilor au fost crescute salariile în sectorul de stat şi pensiile. Se aşteaptă ca noul guvern să comunice mult mai bine cu Comisia Europeană, care a fost nemulţumită de socialdemocraţi, fiindcă ei au schimbat echilibrele din justiţie. Propunerea româneacă pentru eurocomisar este eurodeputatul Adina Vălean care are multă experienţă în Parlamentul European, dar probabil îi vor fi adresate şi întrebări incomode în timpul audierii ei în Parlament pe 14 noiembrie. Cât despre alegerile prezidenţiale, este aproape sigur că ele vor fi câştigate de Klaus Iohannis. Întrebarea este cine va fi pe locul doi şi dacă va avea drept la a participa la balotaj.

Iată şi textul interviului în sine:

Bună ziua, domnule Mitev!

Bună ziua.

Colegule Mitev, ce aşteptări există în plan intern de la noul guvern român?

În primul rând trebuie să amintesc că noul guvern român a fost format cu dificultăţi şi după o mare presiune asupra tuturor partidelor din parlament ca să-l susţină. În sfârşit, guvernul a trecut cu succes votul de investitură datorită voturilor unor deputaţi din PSD şi din Pro România, care s-au opus instrucţiunilor liderilor sai.

Una dintre primele aşteptări deja se materializează – are loc o curăţenie în administraţia de stat. Cadrele guvernului trecut sunt concediaţi ba chiar premierul Ludovic Orban a glumit că va avea febră musculară din cauza numărului mare de ordine de demisie a funcţionărilor de stat, pe care acesta va trebui să le semneze. Pare se că schimbări mai semnificative vor fi în unele domenii, precum cel financiar şi cel economic. Românii aşteaptă o nouă perioadă de austeritate. În timpul socialidemocraţilor a fost urmărit un model de creştere prin consum pe baza creşterilor salariale din sectorul de stat şi pensiilor. Noul Ministru de finanţe Florin Cîţu crede că creşterea trebuie să aibă loc prin tăierea cheltuielilor. Se argumentează cu deficitele bugetare crescânde. În acest domeniu probabil vor fi schimbări în comparaţie cu guvernul trecut. Un alt domeniu în care preşedintele Iohannis, venit tot din PNL, doreşte o schimbare este justiţia. Socialidemocraţii au modificat balanţele în acest domeniu, creând o secţie specială pentru cercetarea infracțiunilor din justiţie. Acum se discută desfiinţarea acestei secţii. Poate să fie interesant şi faptul că ministrul apărării este omul care a fost până acum şeful de stat major al armatei. Probabil e interesant de precizat că preşedintele Iohannis a fost în vizita sa din SUA din această vară şi atunci el şi-a exprimat dorinţa ca în România să fie aduse mai multe trupe americane.

De notat că lipsesc anunțuri guvernamentale privind măsuri sociale sau de grijă pentru omul de rând. Se spune că acest guvern va fi unul temporal şi că cea mai lungă perioadă în care el poate sta la putere este un an – până la alegerile parlamentare, care vor avea loc la sfârşitul anului 2020.

Formarea noului guvern a fost urmărită atent nu numai în România, ci şi de către instituţiile europene. Reprezintă noul cabinet român o ştire bună pentru Bruxelles şi există semne cum ar lucra acesta cu viitoarea Comisie Europeană?

Cred că este evident că schimbarea este dorită de Bruxelles, care avea probleme cu socialdemocraţii. Aceștia n-au urmărit sfaturile europene şi au modificat raporturile din justiţie. Până acum Iohannis a fost cel care juca rolul europeanului din politica românească. Acum a venit la putere un guvern, care este format de acelaşi partid, din care vine şi Iohannis. Comisia Europeană şi Bruxlles au respins de câteva ori propunerile socialdemocraţilor pentru eurocomisarul român, argumentându-se că tot Iohannis trebuie să-l aprobe. Acum conducătorii din România provin din aceeaşi echipă şi ar trebui să nu fie probleme în comunicare cu instituţiile europene.

Este suficient de puternică candidatura eurocomisarului român de această data? Va reuşi ea să câştige încrederea eurodeputaţilor? Aţi notat că deja avusese loc o procedură, prin care candidatul român a fost respins. La ce trebuie să ne aşteptăm acum?

Adina Vălean, care a fost nominalizată de România ca eurocomisar pentru transporturi are experienţa lungă în Parlamentul European. Ea a fost eurodeputat timp de patru mandate. În prezent este singura esteuropeană, care este preşedintele unei comisii parlamentare – cea pentru industrie, cercetare şi energie. Într-un comunicat al Comisiei Europene a fost subiliniat că Adina Vălean a fost raportor pentru mecanismul de conectare a transporturilor din Europa, care înseamnă că probabil ea are experienţă suficientă în domeniul transporturilor. Trebuie ţinut seama însă că contradicţiile dintre vârfurile europene au crescut în ultima perioadă. Probabil Adinei Vălean îi vor fi adresate întrebări incomode în timpul audieriii ei pe 14 noiembrie 2019. În România deja sunt voci critice – de exemplu din cercurile Uniunii Salvaţi România, un partid, care provine din protestele ecologiste împotriva proiectului minier ”Roşia Montana”. Un senator din acest partid – Mihai Goţiu, a acuzat-o pe Vălean de sprijin pentru folosirea cianurilor în activitatea minieră, fiindcă în anul 2010 Vălean organizează o conferinţă, care pare să exprime acest mesaj. Însă aceeași Vălean afirma în 2013, după ce PNL s-a opus proiectului minier, că nu susţine nici ea proiectul ”Roşia Montana”. Un fapt curios îl reprezintă faptul că Adina Vălean este soţia lui Crin Antonescu – politician român, care a fost liderul PNL, când PNL a fost aliat cu PSD în timpul lui Victor Ponta. Un alt detaliu este că Vălean îndeplineşte o condiţie împusă de socialdemocraţii europeni, anume că candidatul român pentru eurocomisar terbuie să fie o femeie care să mai echilibreze raportul dintre feminin si masculin în Comisia Euopreană. Presupun că pentru această etapă Vălean este cel mai bun lucru, care guvernul român îl poate propune.

În duminică ţara se pregăteşte pentru alegeri prezidenţiale importante. Putem spune care sunt favoriţii alegătorilor şi care sunt mesajele cu care se luptă în a câștiga încrederea votanţilor?

Este aproape sigur că alegerile vor fi câştigate de Klaus Iohanis. Se crede că el are sprijinul geopolitic necesar, iar sondajele îi acorda în jur de 45% pe turul întâi. El este un euroatlantist convins, iar pentru români în general este important să emite mesaje euroatlantice. Încă se dispută cine va ajunge în turul doi ca competitor secundar. Unul dintre favoriți pentru locul doi este liderul socialdemocarţilor Viorica Dăncilă. Ea este criticată dur pentru calitățile sale personale sau pentru lipsa lor, dar conducerea ei a crescut veniturilor multor români, care altfel sunt izolaţi de accesul la bani şi putere. Alegătorii, care sunt mulţumiţi de conducerea ei probabil o vor susţine. În acest an pensiile au fost crescute cu 15%, iar anul viitor vor fi ridicate cu 40%. Chiar PNL a anunţat că nu va modifica această creştere. Dar frica de unele tăieri eventuale i-ar putea provoca pe oameni să o sprijine pe Viorică Dăncilă, pentru a arăta că vor alte politici.

Un alt favorit pentru locul doi este Dan Barna, care este reprezentant al alianţei între Uniunea Salvaţi România – partidul celor tineri din politica românească, şi partidul Plus al lui Dacian Cioloş. Barna este considerat omul lui Macron în politica românească în present. Mesajele lui sunt tehnocrate – pentru reducerea clientelismului, pentru eliminarea corupţiei, pentru afirmarea business-ului şi pentru întărirea oamenilor tineri. El doreşte să aducă înapoi în România mai mulţi români emigraţi. Mesajul şi motto-ul campaniei lui este ”Fericiţi în România”. O investigaţie jurnalistă împotriva lui a fost publicată. El a fost acuzat de abuzuri din fondurile europene, dar procuratura a declarat că nu este înculpat în niciun dosar.

Un alt candidat interesant este actorul şi fostul eurodeputat Mircea Diaconu. El construieşte imaginea sa de ”om din popor” şi probabil va fi votat de oameni din localităţile mai mici. De asemenea, el se prezintă ca victima anticorupţiei, aşa că oamenii care nu susţin ceea ce s-a întâmplat în timpul epocii de aur al anticorupţiei române probabil îi va sprijini.

În general mesajele candidaţilor pentru preşedinte au fost lipsite de concretism şi au sunat ca șabloane. N-au existat confruntări între candidaţi. Dezbaterile n-au avut loc pentru că Iohannis nu s-a prezentat la nici o dispută în care să-şi confrunte adversarii. Joi la Radio Europa Fm a fost făcută o dezbatere, la care n-au fost prezenţi nici Iohannis, nici Viorică Dăncilă. Iată de ce rămân cu sentimentul că rezultatele acestor alegeri sau cel puţin a celor din primul tur sunt predeterminate. O competiţie reală pe aceste alegeri nu există.

Adică aşteptaţi să fie turul doi?

Există opinii, că Iohannis ar fi putut câştiga din primul tur. Dar cel mai probabil va fi turul doi. Diferenţa între el şi următorii candidaţi este mare. Ceea ce s-a întâmplat sau nu s-a întâmaplt în perioada prealegerilor, arată că va fi cel ales. Împotriva lui nu s-au făcut investigaţii jurnalistice, n-au fost scandaluri cu numele lui şi el niciodată n-a apărut public într-un context, care să fie necontrolat. Presupun că echipa lui a decis că este suficient, ca el pur și simplu să nu facă nici o greşesală în perioada electorală şi asta îi va acorda victoria.

Vom şti dacă se va întâmpla ceea ce prognozăm luni dimineaţă sau duminică seară. Mulţumesc. Am stat de vorba cu colegul Vladimir Mitev despre aşteptările din partea noului guvern român, care a depus jurământul în această săptamână şi am încercat să facem o prognoză cum se vor desfășura alegerile prezidenţiale. Duminică românii vor alege între 14 candidaţi pentru şef de stat.

Citeşte în limba engleză!

Citeşte în limba bulgară!

 

Author: Vladimir Mitev

Жител на град Русе. Румъноговорящ. Locuitor orașului Ruse. Vorbitor de limba română.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s