Марчел Чолаку се бори да овладее румънската Социалдемократическа партия

marcel-ciolacu-700

Марчел Чолаку (снимка: YouTube)

Свалянето на кабинета на Лудовик Орбан става при условия, изгодни за Чолаку и за лидера на Националнолибералната партия 

Владимир Митев

Тази статия бе публикувана на 7 февруари 2020 г. на сайта на вестник “Дума”.

Румънската социалдемократическа партия (ПСД) ще има конгрес този месец, на който Марчел Чолаку – новият временен лидер след епохата Ливиу Драгня, ще се бори да овладее трайно партията. Именно в този контекст трябва да се гледа на действията на социалдемократите на 5 февруари, довели до падането на либералния кабинет на Лудовиг Орбан. 

Правителството на Националнолибералната партия (НЛП) ще остане в историята с множество лобистки поправки и с факта, че кадрите му идваха изключително от частния сектор. Това, което  се случи на 5 февруари, обаче не е толкова реакция на откровения лобизъм в полза на частните болници или финансовите институции. В. “Адевърул” писа, че в сегашната обстановка Чолаку и Орбан са се договорили да задвижат процедурни действия, които да доведат до предсрочни избори, като в същото време местните избори за кмет продължават да са в един тур. От тях печелят социалдемократите, които традиционно са силни на местно ниво. От друга страна, извънредни избори в скоро време биха облагодетелствали най-вече двете големи партии, защото малките просто няма да влязат в парламента.

Румънските медии загатват, че има редица различия между линията на Чолаку и тази на Драгня, който продължава да има поддръжници в партията и в парламента. Драгня влезе в затвора веднага след слабия резултат на европейските избори през май 2019 г. Тогава местни лидери на социалдемократите не оказаха нужната електорална подкрепа. Може би сега Чолаку се опитва да възвърне влиянието си на местно ниво, като свали правителството на Орбан, обвързало доверието към себе си с подкрепа в парламента на местни избори в два тура. В Румъния често на втория тур другите партии се обединяват срещу социалдемократическия кандидат. При избори обаче в един тур червените крепости вероятно по-трудно ще се пропукват.

Прочети на английски език!

Прочети на румънски език!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s