Румънският закон за миризмите бе представен като пример за следване на екопротест в Русе

Въздухът в Русе се замърсява от източната индустриална зона (снимка: Pixabay, CC0)

Екоактивистът Ростислав Кандиларов призова политическите и гражданските организации, солидарни с демонстрациите в града, да подкрепят подобен български закон

Владимир Митев

Българските политически и граждански организации трябва да вземат пример от румънския закон за миризмите и да прокарат в нашия парламент подобен закон, който да позволи на граждани да атакуват в съда миризми без да е нужно РИОСВ да е установило задължително, че има замърсяване. Това мнение изказа екоактивистът Ростислав Кандиларов на провелия се на 24 септември 2020 г. голям екологичен протест в Русе. 

Въздухът на дунавския град е замърсяван от години без да е било установено до момента категорично кой или кои са замърсителите и да бъдат спрени емисиите. Мнозина русенци усещат неприятни миризми често през нощта. Други твърдят, че такъв проблем няма. Проблеми с въздуха съществуват от поне 7-8 години според протестиращите. 

На протеста от 24 септември 2020 г. Ростислав Кандиларов посочи, че влезлите в сила тази година законодателни изменения в Румъния относно “обонятелния дискомфорт” могат да послужат за вдъхновение у нас. Според него държавните институции в България не са справили с този проблем през последните седем години и може да не се справят още седем. Междувременно кметът на община Русе Пенчо Милков често свиква специален съвет на всички институции с отношение към чистотата на въздуха, за да обсъждат проблема без засега да има ново развитие от страна на властите.

Откъс от изказването на Ростислав Кандиларов може да се види тук:

Прочети на английски език!

Прочети на румънски език!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s