Am crescut cu hituri pop româneşti

Moment din video-ul Jokero al trupei Akcent (sursă: YouTube)

Matei Matev

Matei Matev nu a studiat niciodată limba română. Dar, încă din anii de școală, a fost captivat de muzica românească. În fiecare vară, când era student în Statele Unite, Olanda și alte țări europene, petrecea cel puțin o săptămână călătorind prin România. În relațiile lui cu românii și muzica românească, există momente pline de emoție pozitivă, dar şi dezamăgire. Aşa cum e în iubirea adevărată. Matei a împărtășit cu blogul „Podul Prieteniei” câteva trupe și melodii românești care îi fac viața mai bogată și mai fericită.

Morandi – „Save me”

Morandi este unul dintre cele mai vestite și talentate grupuri de muzică din România din ultimii 15 ani. Duo-ul muzical de pop dance este format din compozitorul Marius Moga (Mo) și cântărețul Andrei Ropcea (Randi). Au obținut primul lor succes cu piesa „Love me” în 2004, care a devenit un hit atât în ​​România, cât și în străinătate. Muzica lor ajunge în țări apropiate și îndepărtate precum Polonia, Croația, Rusia, Bulgaria, Ucraina, Turcia și Emiratele Arabe Unite. Au 8 melodii pe primul loc în topurile locale și internaționale, precum și 2 nominalizări la MTV Europe Music Awards pentru cea mai bună interpretare românească din 2005 și 2006. Este binecunoscut faptul că albumul lor de debut „Reverse” a fost vândut în peste 2 milioane de exemplare, iar piesa „Angels” a fost printre cele mai descărcate produse digitale din Rusia și Ucraina în 2007. Au obținut, de asemenea, succes la Romanian Music Awards – „RMA”. în 2006, precum și la concursul internațional „Eska” din 2009.

Piesa „Save me” este piesa lor pe care o prefer. Acțiunea are loc într-un câmp de grâu, unde un cuplu de îndrăgostiți rămâne separat pentru totdeauna după un grav accident de tren. Fata, cu alte 47 de persoane rămase în el. La sfârșitul cântecului, toți cei 48 de pasageri din tren formează apelul „Save me” pe acordurile  pianului. Cântărețul Randi arată adevărata putere a iubirii printr-un dialog foarte sincer și simplu între el și fata din cântec. Cântecul acesta poate fi o amintire a unei anumite persoane care a lăsat o amprentă durabilă în viața noastră. Personal, această melodie mă duce înapoi în adolescență, când era redată zilnic la radio și televiziune. În ciuda mesajului diferit, acționează asupra mea ca o mașină a timpului în 2005, când a devenit un hit. Îmi amintește de oamenii pe care i-am cunoscut și de locurile pe care le-am vizitat. Deși totul rămâne în trecut, memoria și emoțiile sunt ca într-un videoclip, care le redă automat după lansarea unei melodii de acest gen.

DJ Project – „În lumea ta”

Nu pot să nu menționez DJ Project. Trupa a fost fondată în 2000 de Gino Manzotti și Ovidiu Florea alături de prima vocalistă Elena Baltagan. Cu 9 albume și 31 de single-uri, DJ Project a câștigat inima multor fani. La sfârșitul anului 2009, Giulia Anghelescu a luat locul Elenei. Cu ea, trupa a creat trei hituri consecutive #1: „Mi-e dor de noi”, „Regrete” și „Nu”. În 2011, Adela Popescu a înlocuit-o pe Elena după ce aceasta din urmă a rămas însărcinată. Adela a obținut succes cu piese precum „Bun Rămas”, „Fără tine” și „Suflet vândut”. În toamna anului 2017, Dj Project a început să colaboreze cu Mira, una dintre cele mai tinere voci din industria muzicală românească. Hit-ul „Inimă Nebună” a cucerit topurile muzicale. Cel mai recent hit este din vara anului 2020 – „Retrograd” cu Andia.

Piesa „Lumea ta” a devenit celebră în 2005 și a ajuns în clubul Ministry of Sound din Londra, care ajută și promovează în principal muzica dance europeană. Există versiuni ale melodiei atât în ​​română, cât și în engleză. A fost transmisă pe posturi de radio din multe țări europene. Există mult trance în ea, al cărei stil este renumit în țările vorbitoare de limbă engleză și este maiestuos pentru cei care înțeleg genul.

Akcent – „Ţi-am promis”

Akcent este poate cel mai faimos grup de muzică românească, a cărui faimă ajunge în Statele Unite, Marea Britanie, Finlanda, Danemarca și chiar Pakistan. Spre deosebire de Morandi și DJ Project, multe dintre piesele lui Akcent sunt în engleză și spaniolă. Trupa a fost fondată în 1999 de Adrian Sînă și Ramona Barta, care au lansat primul lor album „Sensation” un an mai târziu. Piesa ”Ultima vară” a devenit un hit de sezon. După ce Ramona a plecat, s-au alăturat Marius Nedelcu, Mihai Gruia și Sorin Brotnei. Doi ani mai târziu au lansat albumul „În culori” cu single-ul lor „Ți-am promis”. Imitând succesul rapidă și de nezdruncinat al trupei  O-Zone, Akcent a câștigat aprecieri internaționale cu hitul “Kylie”, a cărui versiune în limba română este “Dragoste de închiriat”. A devenit un cântec faimos mai ales în Anglia, Finlanda și Polonia. În 2008-2009, Edward Maya a contribuit la lansarea a două noi piese „Stay With Me” și „That’s My Name”, care au devenit și ele populare în scurt timp. În 2012 au făcut turnee în Statele Unite. Anul următor, formația s-a desființat când Mihai și Sorin au format un duo numit Two.

Melodia mea preferată este „Ți-am promis”. A ieșit când aveam 13 ani. Am învățat chiar mișcările dansului.

Carla’s Dreams – „Te rog”

Aceasta este o formație muzicală care provine din Moldova, dar face multe spectacole în România. Interesant este că este compusă din membri anonimi, a căror identitate este ascunsă în spatele măștilor lor. Stilurile lor muzicale sunt hip hop, jazz, pop și rock. Au 8 melodii în partea de sus a topului României Airplay 100 Astfel Carla’s Dreams este cel mai de succes din istoria topului. Cântă atât în ​​română, cât și în engleză și rusă.

Foto: Concert (sursă: Pixabay, CC0)

Citeşte în limba engleză!

Citeşte în limba bulgară!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s