Виртуален буржоазен тур на Русе

Ул. Александровска е запазила в голяма степен архитектурата си от началото на ХХ век (снимка: Владимир Митев)

На 11 ноември 2020 г. основателят на блога “Мостът на приятелството” Владимир Митев бе гид на виртуален тур на центъра на град Русе. Турът бе реализиран със снимки и коментар за публиката на датската организация “Демокрация в Европа”, която се занимава с политическо образование и дебати за ЕС. Владимир Митев е част от екипа на Безплатния летен тур на Русе.

В рамките на разходката зрителите от Дания видяха знакови места в центъра на Русе – Статуята на свободата, Доходното здание, градината пред регионалната библиотека и други. Те научиха повече за буржоазното минало на града, за периода на Съединението с неговите политически и международни сътресения, за личността на Елиас Канети и за различните общности на града.  

След края на тура Владимир Митев отговори на въпроси на датската публика, свързани с образователната система в България, с отношението към старите хора, със специфичната геополитическа позиция на България в близост до Русия и Турция и други теми.

Видеотурът може да бъде проследен по-долу. Можете и да се абонирате за канала на блога “Мостът на приятелството” в YouTube. Оригиналната версия на видеото е публикувана тук.

Видео с вградени субитри на датски и с качени субтитри на български език в YouTube

Снимка: Регионалният исторически музей се намира в стария център, който отразява историята на града и България в първите десетилетия след Освобождението (източник: Владимир Митев)

Прочети на английски език!

Прочети на румънски език!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s