Cum este văzută Bulgaria de către țările europene și de România după alegerile parlamentare din aprilie 2021?

Sorin Ioniţă (sursă: Podul Prieteniei)

Interviuri ale Radio-ului Național Bulgar cu politologul român Sorin Ioniţă și analistul bulgar de politică externă Lyubomir Kyuchukov despre schimbarea echilibrului dintre tehnocrați și populiști în politica bulgară, posibilul efect al alegerilor asupra relațiilor bulgaro-macedonene și conflictul ruso-ucrainean

Vladimir Mitev

În ediția sa din 12 aprilie 2021, programul „Ceva mai mult” din programul „Orizont” de la Radio Național Bulgar a căutat un răspuns la întrebarea cum arată politica bulgară atunci când este privită din exterior. Au existat două comentarii cu privire la această problemă: a politologului român Sorin Ioniţă (într-o conversație cu Vladimir Mitev) și a expertului bulgar în politică externă Lyubomir Kyuchukov (într-o conversație cu Gheorghi Markov).

Ambele discuții au fost dedicate, pe de-o parte, politicii interne bulgare și viziunii externe asupra ei și, pe de altă parte, efectului alegerilor asupra căii europene a Macedoniei de Nord. Potrivit lui Sorin Ioniţă, această cale va fi deblocată în curând, deoarece forțele care îi susțin pe Trump și Orban s-au retras în alegeri, iar noi partide au intrat în parlament. Printre aceștia, Ioniţă a acordat o atenție specială Bulgariei Democratice, pe care a comparat-o cu „partidul civic” românesc Uniunea Salvați România. Ioniță l-a descris pe GERB ca pe un partid care nu are ideologie, dar este orientat spre preluarea și exercitarea puterii. El consideră că este bine că România și Bulgaria votează împotriva modelului Trump al populiştilor carismatici. Și, oricât de mult ne-am plânge de politicile „imperfecte” din aceste două țări, acestea sunt o sursă de stabilitate pentru Balcanii de Vest și au avut un succes imens prin aderarea lor la UE.

Cu toate acestea, Lyubomir Kyuchukov, unul dintre principalii analiști de politică externă din Bulgaria, nu se așteaptă ca relațiile cu Macedonia de Nord să se îmbunătățească rapid. Potrivit acestuia, fiecare guvern va fi limitat în comportamentul său de poziția cadru adoptată de trecutul parlament bulgar, care stabilește linii roșii de la care Sofia nu se poate întoarce în dialogul cu Skopje. Kyuchukov este de părere că amânarea soluționării conflictul bulgar-macedonean este în detrimentul Bulgariei, deoarece de-a lungul timpului macedonenii nu sunt tentaţi să accepte poziția bulgară.

În ceea ce privește politica internă bulgară, Kyuchukov a reamintit că guvernul GERB, în coaliție cu VMRO, a intensificat o tendință negativă din punctul de vedere al Europei de Vest – creșterea tendințelor populiste și naționaliste. Statul de drept, anticorupția și libertatea de exprimare sunt subiecte pe care Comisia Europeană și Parlamentul European au criticat în repetate rânduri actualul guvern bulgar. Prin urmare, nu ar trebui să ne facem iluzii că GERB este singurul partid care are „cunoștințele, experiența și contactele” pentru a comunica cu instituțiile europene. Kyuchukov a reamintit că GERB este partidul care a introdus termenul „buburuză” în limbajul politic (este vorba de persoane fără competenţe, numiţi politic pentru a conduce instituţiile de  stat), astfel încât teza despre expertiza excepțională a acestei formațiuni este un mit.

Fostul ambasador în Marea Britanie a comentat, de asemenea, tensiunea dintre Rusia și Ucraina, spunând că rolul UE în acest conflict ar fi crucial și că ar trebui să fie un moderator care caută o soluție pașnică, nu o forță care ia partea cuiva. Potrivit lui Kyuchukov, este important în acest moment să se oprească escaladarea și să se inițieze un dialog între Rusia și Ucraina și ca UE să sprijine acest proces. În caz contrar, există pericolul ca ambele țări și Europa să fie implicate într-un conflict militar.

Toate cele două interviuri pot fi ascultate aici cu subtitrare în limba română:

Foto: (sursă: Pixabay)

Abonează-te la canalul blogului Podul Prieteniei de pe YouTube, unde sunt publicate mai multe interviuri video şi audio! Blogul mai poate fi urmărit pe Facebook şi Twitter.

Citeşte în limba engleză!

Citeşte în limba bulgară!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s