Turiștii sunt bineveniți în singurul camping din Parcul Natural Rusenski Lom

Camping Kukeri (sursă: Katerina Koleva)

Discutăm cu fondatoarea campingului Kukeri, Katerina Koleva, despre turismul în Parcul Natural ”Rusenski Lom” și despre condițiile pe care le oferă campingul

Vladimir Mitev

Doamnă Koleva, în luna mai 2021 ați deschis singurul camping din regiunea Ruse, care se află în satul Koşov din Parcul Natural “Rusenski Lom”. De ce această parte a Bulgariei nu a avut până acum campinguri și cum va contribui proiectul dumneavoastră la dezvoltarea turismului în această zonă? 

În general, campingurile din Bulgaria nu se numără printre cele mai numeroase și populare locuri de cazare, ceea ce este bine într-un fel, deoarece se păstrează și se menține ideea de a sta și de a înnopta în mijlocul naturii înseși. Bineînțeles, coasta Mării Negre este cunoscută pentru resursele naturale minunate, pentru vacanțele cu cortul, dar, recent, restul țării a început să ofere condiții destul de bune pentru călătorii cu propriile rulote sau corturi. În ceea ce privește zona noastră și de ce nu a avut camping înainte, nu cred că aș putea răspunde la această întrebare. Cred că acest lucru se datorează, în parte, faptului că potențialii investitori nu cunosc regiunea și posibilitățile acesteia. Și este cunoscut faptul că campingarea este relativ ușoară de practicat, ceea ce implică probabil o îngrijorare pentru investitor că investiția sa va avea un randament foarte lent.  În cazul nostru, problema a fost un pic diferită – lucrez în domeniul turismului receptor de mai mulți ani și experiența noastră a arătat că există o cerere pentru acest tip de facilități. Așa că, în urmă cu aproximativ trei ani, am decis (ca o familie) să facem pașii și să punem la punct un camping, încercând astfel să atragem atenția turiștilor locali și străini asupra zonei Parcului Natural Rusenski Lom, unde ne aflăm și care, din păcate, este încă o bogăție prea puțin cunoscută. 

Ce le oferă turiștilor campingul? 

Campingul este relativ mic și oferă aproximativ 25-28 de locuri de cazare pentru corturi, rulote, iar locurile sunt dotate cu electricitate și apă, în conformitate cu toate cerințele moderne. Oferim facilități sanitare cu apă caldă, inclusiv pentru oaspeții cu mobilitate redusă, precum și o zonă de bucătărie cu frigidere, aragazuri și mașină de spălat. Din fotografiile de pe site-ul nostru puteți vedea locația campingului în sine, care oferă vederi spectaculoase asupra canionului râului. Dispunem de diverse facilități de divertisment în aer libeир iar de curând de o piscină mică pentru a vă răcori în zilele de vară. 

Cum este natura în zona de camping? Ce trasee de drumeție și ce locuri sunt în zonă? Pentru ce fel de drumeții este potrivită zona din jurul camping-ului?

Natura din parc este unică, lucru sugerat și de faptul că zona a fost declarată protejată, datorită numeroaselor specii de animale și plante care pot fi observate. În special de la camping există numeroase trasee ecologice care duc în diferite puncte din parcul natural și care sunt potrivite pentru drumeții sau ciclism. Păsările rare atrag o mulțime de entuziaști care vin să le observe cu echipament adecvat. Din nou, poziția campingului oferă o oportunitate excepțională pentru o astfel de observație, fără a perturba condițiile naturale de viață ale păsărilor.

În Evul Mediu, Parcul Natural Rusenski Lom a fost un loc pentru pustnici (isihaşti). Ce situri istorice și religioase se află în zona în care este construit campingul? 

Desigur, nu numai iubitorii de natură au ce vedea în zona Parcului Natural – locul este cunoscut ca unul dintre cele mai mari centre ale călugărilor isihaşti în Evul Mediu, iar bisericile lor de stâncă încă pot fi vizitate. Ghidurile populare îl vor îndruma pe vizitator către principalele obiective turistice și biserici, dar numeroasele mănăstiri și biserici de stâncă rămân ascunse, unele dintre ele fiind chiar greu (dar nu imposibil) de vizitat. De asemenea, oferim oaspeților noștri tururi ghidate ale parcului, în timpul cărora pot ajunge în locuri cunoscute poate doar de localnici.

În anunțurile pentru camping, se precizează că acesta se află la doar 100 km de București. În ce măsură vă așteptați ca românii să fie interesați de el? Cum credeți că va influența inițiativa dumneavoastră apropierea de Ruse și de București?

Vecinii noștri din România sunt bineveniți în camping și cred că ar fi de interes, mai ales având în vedere că în zonă nu există alte astfel de locuri de cazare. S-ar putea să-i facă să se gândească să stea la noi în drumul lor spre mare sau spre munte, sau dacă își încep sau își termină turul prin punctul de trecere a frontierei din apropiere. Cred că apropierea noastră de graniță îi va face pe mulți dintre vecinii noștri care se bucură de camping să își îndrepte privirile către acest parc minunat, cu oportunități excelente pentru drumeții active, iar noi ne vom asigura că vor avea parte de o vacanță relaxantă.

Foto: Katerina Koleva (sursă: Katerina Koleva)

Abonează-te la canalul blogului Podul Prieteniei de pe YouTube, unde sunt publicate mai multe interviuri video şi audio! Blogul mai poate fi urmărit pe Facebook şi Twitter.

Citeşte în limba engleză!

Citeşte în limba bulgară!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s