Se lansează un podcast pe teme economice și interculturale bulgaro-românești

(sursă: Wikipedia)

Vladimir Mitev și Doru Dragomir și-au prezentat inițiativa comună într-un videoclip

Blogul Podul Prieteniei și Camera de Comerț Bilaterală Bulgaria-România inițiază o serie de discuții video despre probleme economice și interculturale importante legate de spațiul bulgaro-românesc. În episodul zero al acestei discuții, editorul blogului, Vladimir Mitev, și președintele Camerei, Doru Dragomir, și-au prezentat inițiativa comună.

Video-ul poate fi urmărit cu subtitrări în limba română:

Bună ziua telespectatorilor, ascultătorilor și cititorilor blogului Podul Prieteniei. Eu sunt fondatorul acestui blog și poate știți că este un blog, care există de  șapte ani, cu toate articolele sale în limba bulgară și română și deseori în engleză și un blog care are  ca țel să facă pe bulgari si români să se cunoască mai bine între ei. Alături de mine astăzi este Doru Dragomir, președintele Camerei de Comerț Bilaterale, Bulgaria-România. Și suntem aici pentru a anunța o mini-serie comună de interviuri video in formatul unui podcast. îl rog acum pe Doru Dragomir să se prezinte și el înainte de a merge mai departe cu ceea ce propunem publicului nostru.

Bună ziua, Vladimir. Îți mulțumesc foarte mult pentru ideea ta. Bună ziua tuturor,  ascultătorilor și cititorilor. Și, bineînțeles, partenerilor, membrilor și prietenilor Camerei de Comerț Bilaterale Bulgaria-România. Așa cum ai spus, numele meu este Doru Dragomir. Sunt un antreprenor înainte de orice altceva. Cunosc Bulgaria de aproape 12 ani, când mi-am deschis prima afacere la Sofia, iar de zece ani sunt președintele Camerei de Comerț Bilaterale Bulgaria-România.  una dintre principalele organizații de sprijin pentru comunitatea de afaceri din ambele țări. Dar nu numai în ambele țări, pentru că sprijinim și afacerile care vin din afara regiunii noastre și sunt interesate să investească în Bulgaria sau în România.

Așa că suntem impreună pentru a vă prezenta  ideea pe care o avem despre un anumit mini podcast, care sperăm că îi va ajuta pe bulgari și pe români, precum și pe partenerii sau prietenii lor din alte țări, să cunoască mai bine situația din  cele două țari, în special cu accent pe situația economică. Ai putea să prezinți ideea?

Bineînțeles că da. În primul rând, vreau să iți mulțumesc din nou pentru inițiativa de a avea acest tip de proiect. Proiectul nostru, așa cum am discutat, va fi legat de trei domenii principale. În primul rând, se va referi, desigur, la economie, la economia ambelor țări, economia României, economia Bulgariei și cum arată acestea în prezent, un pic de istorie despre ultimii 30 de ani de democrație în ambele țări. Al doilea domeniu pe care îl vom aborda va fi relația dintre stat și populație. Vorbim despre întreprinderi și vorbim despre oamenii obișnuiți și despre cum ar trebui, ca persoană, să luați în considerare relația cu autoritățile publice din cele două țări. Iar a treia parte interesantă din punctul meu de vedere, va fi legată de cultura românilor și a bulgarilor. Și când spun cultură, mă refer la lucrurile care sunt comune și lucrurile care ne diferențiază și cum putem noi, românii și bulgarii, să armonizam relația dintre cele două țări la nivel general și între oamenii din cele două țări la nivel personal.

Bine. Permite-mi să mai adaug că va fi o miniserie sau un podcast care va fi în trei limbi. Deci vom vorbi cu siguranță într-una dintre limbi, bulgară, română sau engleză, și va exista subtitrare sau transcriere în celelalte limbi ale blogului , pe care eu il  editez.  vom căuta distribuția și în alte medii, pentru că noi credemsi , sperăm că, conținutul pe care îl vom oferi va fi util pentru un public mai larg. Și permite-mi să te întreb aici cevaspecial . Știm cu toții că am avut experiență în cealaltă țără. de ce crezi  că sunt necesare astfel de discuții? Ce fel de gol vor umple sau vor încerca să umple?

Ei bine,  voi incepe cu partea cea mai evidentă, să spunem, bazată pe experiența mea. Și aceasta este legată de economie și de comerțul dintre cele două țări. Atât Companiile din România, cât și cele din Bulgaria vor să facă afaceri pe partea cealaltă a Dunării. Dar, pentru a face afaceri, trebuie să comunice între ele. Și pentru a comunica, trebuie fie să vorbească limba, fie să găsească, așa cum este cazul nostru astăzi, în acest podcast, o limbă comună, care poate fi engleza în majoritatea cazurilor.  această comunicare va rezolva două probleme principale. În primul rând, va rezolva problema pe care încă o avem între români și bulgari legată de încredere. Iar cea de-a doua va fi legată de faptul că, dacă îi cunoști pe cei care se află de cealaltă parte a Dunării, îți va fi mult mai ușor să intri în contact cu ei și să fii dispus să lucrezi cu ei. De aceea, consider că orice tip de comunicare intre România și Bulgaria, este foarte important. Și de aceea am hotărât asupra acestor  trei domenii pe care le avem în vedere. Acoperă întreaga parte interesantă a relațiilor pentru oamenii normali. Când spun oameni normali, mă refer la oameni care nu fac neapărat afaceri, dar care sunt interesați, să spunem, să viziteze țările, la oameni care merg pe partea cealaltă a Dunării, pentru că au familii acolo și trebuie să se mute sau care călătoresc doar în scop de afaceri. Și considerăm că aria noastră de acoperire va oferi informații importante care îi vor ajuta pe oameni să se descurce mult mai ușor atunci când vor ajunge în cealaltă țară.

Da, îmi place foarte mult ideea că nu facem ceva doar pentru afaceri, ci că este deschis publicului larg. Se urmărește o anumită dezvoltare , să spunem, dacă nu sună prea curajos, dezvoltarea oamenilor, astfel încât aceștia să-și cunoască mai bine vecinii. Și urmărim, de asemenea, să oferim anumite cunoștințe despre specificul țărilor, precum și despre dezvoltarea lor economică. De exemplu, industria auto din România este un domeniu care cred că va fi de un anumit interes pentru bulgari. pe de altă parte, ambele țări au dezvoltat sectoare IT puternice și au un interes pentru turism, etc.. de asemenea, este de remarcat faptul că politica fiscală a fost o problemă importantă în ultimii ani în oricare dintre cele două țări. Așadar, vă anunț că suntem deschiși publicului și poate că acum este momentul să faci un apel la publicul nostru, pentru că nu ne propunem doar să vorbim și să aruncăm niște conținut în spațiul public, ci avem în vedere și o anumită deschidere către cititori și ascultători.

Absolut. De fapt, ideea principală pe care o avem pe parcursul acestui proiect este legată de comunicarea cu oamenii. Bineînțeles, ne vom oferi experiența noastră. Bineînțeles că ne vom împărtăși cunoștințele. Bineînțeles că ne vom împărtăși ideile. Dar, în același timp, este extrem de important pentru noi ca bulgarii, românii sau străinii care locuiesc sau lucrează în România și Bulgaria să ia legătura cu noi, fie cu blogul, fie cu Camera de Comerț Bilaterală, pentru ca noi să reorganizăm, poate informațiile pe care avem de gând să le pregătim pentru acest proiect de un an. Și este, de asemenea, extrem, extrem de important ca oamenii să înțeleagă că acesta ar trebui să fie un dialog între noi, ca persoane care avem experiență în ambele țări, fie că trăim, fie că lucrăm, și oamenii care au nevoie de anumite tipuri de informații. Iar noi suntem pregătiți să furnizăm aceste informații ori de câte ori acestea vor fi solicitate de către oameni.

Așa că îi încurajez pe toți cititorii, pe toți urmăritorii blogului, pe toți prietenii Camerei de Comerț Bilaterale să intre în contact cu noi, să urmărească podcast-urile și videoclipurile noastre lunare pentru a înțelege un pic mai mult despre ce se întâmplă în România și Bulgaria, cum arată lucrurile pe care le vedem în viitorul apropiat, mai ales ținând cont de perioada nebună pe care o trăim. Îmi place mereu să spun o zicală care vine din China. Cred că se spune așa: “Fie ca să trăiești în vremuri interesante”. Se pare că noi suntem norocoși. Trăim vremuri foarte interesante. Am avut pandemia, iar acum avem război. Avem o criză economică care se apropie și care foarte, foarte curând va lovi și regiunea noastră. Așadar, sunt multe lucruri interesante care se întâmplă în jurul nostru. Și trebuie să fim pregătiți și trebuie să luăm în considerare și ceea ce se întâmplă, nu doar în România, în Bulgaria sau doar în orașul în care trăim sau în satul nostru. ideea noastră este că împreună vom fi mai puternici. Unul dintre principalele lucruri pe care le spun tot timpul la toate evenimentele la care particip este că România și Bulgaria ar trebui să acționeze împreună din toate punctele de vedere, de la cel social la cel politic și de afaceri, pentru că împreună putem deveni o voce care va fi luată în considerare. Altfel, vom rămâne la nivelul la care ne aflăm în acest moment. Așa că vă rog să ne urmăriți cu toții și sunt convins că veți găsi informații utile în acest an.

Da. Aștept cu nerăbdare primul episod. Acesta a fost episodul zero aici. Și în câteva săptămâni vom oferi primul episod al podcastului nostru. Și, așa cum am discutat, ne uităm cu siguranță la o anumită perspectivă regională sau mai largă a evenimentelor despre care discutăm, nu una centrată pe plan național. Așa că urmăriți-ne, urmăriți podcastul, urmăriți-ne pe rețelele de socializare și fie să existe o mai mare interacțiune între bulgari și români.

Foto: Un bac în zona româno-bulgară a Dunării (sursă: Pixabay, CC0)

Citește în limba engleză!

Citește în limba bulgară!

Abonează-te la canalul blogului Podul Prieteniei de pe YouTube, unde sunt publicate mai multe interviuri video şi audio! Blogul mai poate fi urmărit pe Facebook şi Twitter.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s