Mihai Isac: Orice face Erdogan are un efect puternic asupra regiunii balcanice

Mihai Isac (sursă: Mihai Isac)

Interviu cu un jurnalist român de politică externă despre ascensiunea Turciei în sud-estul Europei și ce ar putea însemna pentru Bulgaria și România

Vladimir Mitev

Editorul site-ului românesc Politicaexterna.ro vorbește la Cross-border Talks despre rolul de mediator al Turciei între Occident și Rusia, dar și despre rolul Turciei pentru Bulgaria, România și Balcani. Isac a menționat că Bulgaria și Turcia au unele contradicții în ceea ce privește minoritatea turcă din Bulgaria. Vladimir a spus că relația bulgaro-turcă este mai ambiguă decât pare pentru observatorii externi – există și cooperare și complementaritate în ea. Întrebat dacă Bulgaria sau România s-ar putea inspira din Turcia pentru o mai mare “ambiguitate strategică”, Isac a spus că, din punctul său de vedere, chiar dacă vor semna vreun acord de gaze cu Turcia, acest fapt nu va duce la o mare realiniere geopolitică. De asemenea, el crede că bulgarii au experiența protestelor, așa că dacă cineva va încerca să facă din Bulgaria o a doua Ungarie, protestele vor limita acest lucru.

Videoul poate fi urmărit aici cu subtitrări în limba română:

Bunăoară, o altă discuție extraordinară pentru discuțiile transfrontaliere, pe care o vom avea cu Mihai Isac, jurnalist la două media românești care se ocupă de acest spațiu estic și de regiunea Mării Negre. A studiat la una dintre cele mai prestigioase universități românești – SNSPA, care este Școala Națională de Studii Politice și Administrative. Este familiarizat cu evoluțiile din Basarabia, regiunea care se află la est de România, dar și din domeniul relațiilor internaționale.

O să avem câteva subiecte. Unul dintre ele va fi ascensiunea Turciei în regiune, în urma transformării sale în mediator între Occident și așa-zisul Est în conflictul din Ucraina. Și, de asemenea, ne vom ocupa de relațiile româno-bulgare și, eventual, dacă va fi timp, ne vom ocupa și de schimbările din sistemul de relații internaționale odată cu ascensiunea Chinei etc.. Așadar, Mihai, bine ai venit. Și, în primul rând, am observat că în urmă cu câteva zile președintele turc, Recep Erdogan, a fost la Soci, unde s-a întâlnit cu președintele rus, Vladimir Putin. Au fost discutate o mulțime de chestiuni legate de cooperare și s-a anunțat că Turcia va plăti gazul rusesc în ruble, ceea ce altfel este interzis pentru, bănuiesc, nu este agreat sau nu este susținut de niciun membru al Blocului Occidental. Așadar, Turcia are un rol foarte interesant în acest moment, mai ales după ce a aranjat și a facilitat acordul privind cerealele între Ucraina, Națiunile Unite și Rusia. Cum percepeți această ascensiune a Turciei ca mediator între Occident și așa-numitul Est? Și ce înseamnă această ascensiune a Turciei pentru țările noastre din regiune, precum România și Bulgaria?

În primul rând, vă mulțumesc foarte mult pentru invitație. O întrebare foarte bună. Vedem că domnul Erdogan încearcă să împingă rolul Turciei de la cel de jucător regional la unul ceva mai important, un fel de jucător geopolitic pan-european și asiatic. Trebuie să fim conștienți de faptul că domnul Erdogan nu a discutat cu domnul Putin doar vorbește despre dosarul cerealelor sau dosarul gazelor. Domnul Erdogan a vorbit și despre Siria și despre interesele politice ale Turciei în Siria. Din câte am auzit, dl Putin a aprobat o mică intervenție a Turciei în Siria, care va ajuta Turcia să își asigure mai mult teren la sud de granița sa pentru a refuza utilizarea acestuia de către forțele kurde sau alte forțe anti-turce din regiune. De asemenea, trebuie să fim foarte conștienți de faptul că domnul Erdogan joacă un joc pe termen lung în regiunea noastră. Este unul dintre cei mai de succes jucători geopolitici din istoria recentă a regiunii noastre. Bineînțeles, nu putem nega faptul că tot ceea ce face dl Erdogan are un impact puternic în regiunea Balcanilor. Și vom asista la acest tip de evoluție, inclusiv la exercițiul electoral de anul viitor din Turcia.

După cum știu, Bulgaria a avut întotdeauna un fel de relație ciudată cu Turcia în ceea ce privește drepturile cetățenilor turci din Bulgaria și ale cetățenilor bulgari de origine turcă. Iar domnul Erdogan are capacitatea de a folosi această carte geopolitică în discuțiile sale cu viitorul guvern de la Sofia. Relațiile dintre dl Erdogan și Bulgaria sunt mai complexe decât cele dintre dl Erdogan și România. Bulgaria are mai multe chestiuni deschise de discutat cu Turcia decât România. Desigur, putem vorbi și despre mica dispută dintre Ankara și Sofia în ceea ce privește Republica Macedonia de Nord. Și, de asemenea, trebuie să fim foarte conștienți de faptul că, practic, partidul etnicilor turci din Bulgaria este un fel de apendice al partidului AKP din Turcia. În opinia mea, știu că domnul Erdogan are multă dragoste, să spunem, pentru comunitățile turcești din Balcani și nu numai pentru cele turcești, ci pentru toate comunitățile musulmane din Balcani. Vedem acest tip de operațiuni strategice care utilizează religia musulmană în beneficiul partidului domnului Erdogan. Am văzut acest lucru în Kosovo. Am văzut acest lucru în Novi Pazar, în sudul Serbiei și Muntenegrului. Am văzut-o din nou în Albania. Și, bineînțeles, nu putem nega utilizarea sa. Trebuie să dea niște fiori factorilor politici din diferite capitale din Balcani, între România și Turcia.

Noi nu avem problemele minorităților. Minoritățile, minoritățile musulmane turcești și tătare din România sunt destul de mici. Există o problemă în relațiile noastre, pentru că Turcia nu ține cont de interesele geopolitice ale României sau ale Bulgariei atunci când tratează cu Rusia. Asta pentru că Turcia se vede pe sine ca o țară mai puternică decât partenerii săi naturali, România și Bulgaria. Și ne putem aștepta din partea domnului Erdogan să facă niște mișcări geopolitice bruște înainte de sfârșitul anului. Implicarea personală a domnului Erdogan în tratatul privind cerealele, așa cum foarte bine ați spus, este un alt factor care ar trebui să îngrijoreze comunitatea internațională și în special țările din Balcani, pentru că domnul Erdogan are un singur interes la inimă, interesele Turciei. Iar când interesele Turciei, interesele Bulgariei și interesele României nu sunt aceleași, atunci ar trebui să ne așteptăm să avem unele probleme. Dar, pe termen lung, cred că domnul Erdogan navichează niște ape foarte tulburi și ar trebui să fie foarte interesant să vedem reacțiile partenerilor săi ruși, ale partenerilor săi iranieni în ceea ce privește acest joc de șah geopolitic.

Ați menționat câteva puncte de discordie posibile între Bulgaria și Turcia, dar nu sunt relațiile bulgaro-turce mult mai ambigue decât sugerează anumite judecăți tranșante? De exemplu, chiar acum ne amintim că, în urmă cu câțiva ani, a existat un caz în care un anumit lider al partidului minoritar turc a fost dat jos din cauza presupuselor relații apropiate cu Erdogan. Și, de asemenea, s-a lăsat să se înțeleagă că și partidul turc din Bulgaria este cumva integrat în elitele politice europene. Deci, cu această ocazie, permiteți-mi să vă întreb despre asta: credeți că o anumită ambiguitate strategică pe care o vedem în Turcia este posibil să se extindă mai departe, de exemplu, spre Bulgaria sau România? Pot să dau câteva exemple din ultimele zile. După cum ați spus, liderul partidului minorității turce din Bulgaria s-a întâlnit recent cu Erdogan și a spus că Turcia poate ajuta Bulgaria într-o iarnă grea. Aparent, se dă de înțeles că iarna va fi aspră din cauza anumitor probleme energetice, poate, cauzate de războiul din Ucraina. Și, de asemenea, guvernul bulgar a dat unele semne că ar putea căuta să recupereze livrările de gaz rusesc, care intră în Bulgaria prin Turcia. Deci credeți că acest tip de ambiguitate strategică este posibil în ceea ce privește alte națiuni din regiune, diferite de Turcia?

Întrebări foarte bune. Bineînțeles, guvernul de la Sofia are o datorie față de propriul popor și este normal să discute cu Turcia, deoarece, după cum bine știți, Turcia are relații de lucru foarte bune cu Azerbaidjanul și au deschis o nouă conductă spre Europa. Și, bineînțeles, nu putem uita rolul pe care Turcia l-a jucat în recentul război din Nagorno-Karabah din 2020 și, bineînțeles, în ultimele confruntări militare din acea regiune. Turcia este cheia porților energetice ale Asiei, ale Asiei Centrale și ale Mării Caspice. Deci acest tip de ambiguitate de care vorbiți, este foarte posibil să se extindă. Nu văd cum ar putea implica mai multe țări decât Turcia în acest moment. Dar iarna se apropie, așa cum se spune, în Game of Thrones. Și nimeni nu poate spune ce se va întâmpla peste câteva luni. Depinde de ce fel de guvern va fi la Sofia, pentru că veți avea alegeri foarte curând. Și este foarte important să înțelegem că, în eventualitatea în care Sofia va încheia un acord, să spunem, energetic cu Turcia sau dacă România va încheia un acord energetic cu Turcia, asta nu înseamnă că România sau Bulgaria vor face niște mișcări geopolitice bruște, cum ar fi renunțarea la apartenența la NATO sau la UE.

În regiunea noastră balcanică, este normal să abordăm o problemă atunci când aceasta apare. Și această problemă energetică. Este ceea ce a fost agravat de actualul război din Ucraina. Și cred că Bulgaria va avea o șansă curată de a ajunge la un astfel de acord cu Turcia. Dar acest lucru nu va însemna că Bulgaria va renunța la valorile sale europene sau la apartenența sa la NATO. Ca dovadă, Bulgaria și România vor găzdui mai multe trupe NATO și vor găzdui mai mult armament NATO. Așadar, cred că acest dosar energetic va fi tratat în afara altor probleme. Nu cred că Turcia va forța Bulgaria să facă ceva care să pună în pericol relațiile Bulgariei cu națiunile UE. Iar Bulgaria este foarte interesată să asigure acest tip de livrări de energie și să își asigure rolul său în cadrul sistemului de transport de energie din regiune, deoarece Bulgaria a fost binecuvântată cu un loc geografic foarte important chiar în inima Balcanilor.

Așadar, dacă doriți să aveți un sistem eficient de transport de energie, trebuie să țineți cont de poziția și de rolul Bulgariei. Dar cred că totul depinde de următorul guvern al Bulgariei. După cum știți, există o mare îngrijorare în diferite capitale cu privire la faptul că Bulgaria poate deveni mai mult ca Ungaria în regiunea noastră în ceea ce privește relațiile sale cu Rusia. Dar cred că elita politică bulgară va înțelege că este imposibil să facă un pas prea mare înapoi în ceea ce privește relațiile cu Uniunea Europeană, pentru că să nu uităm că populația bulgară a mai mers la proteste. Așa că orice fel de deraiere a integrării europene sau a aderării la NATO va fi sancționată la urne și pe străzile din Sofia și din alte orașe frumoase din Bulgaria.

Nu putem uita că Bulgaria are o istorie politică foarte tumultoasă, iar atunci când populația sa își dorește schimbarea, o va obține într-un fel sau altul. Dar rolul Turciei este foarte important. Așa cum ați spus în întrebarea dumneavoastră, deoarece Turcia are cheia acestei energii, El Dorado, care se află în regiunea caspică. Să nu uităm că, pe lângă Azerbaidjan, și Turkmenistanul are o mulțime de rezerve de gaz. Nu trebuie să uităm că, dacă acordul nuclear cu Iranul va fi semnat, putem vedea în viitor noi înțelegeri în domeniul gazelor care vor fi făcute de țările europene cu Iranul. Iar acest gaz trebuie să vină prin Turcia și Bulgaria. Și ținând cont de recentele relații dintre Turcia și Grecia, cred că Bulgaria este o alegere naturală pentru Erdogan pentru a-și face un partener energetic în Balcani.

Foto: Președintele turc Recep Erdogan (sursă: Pixabay, CC0)

Citește în limba engleză!

Citește în limba bulgară!

Abonează-te la canalul blogului Podul Prieteniei de pe YouTube, unde sunt publicate mai multe interviuri video şi audio! Blogul mai poate fi urmărit pe Facebook şi TwitterCanalul lui din Telegram este aici.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s