24 aprilie, 2024
Comunicat de presă al Asociației Pasul Verde

Comunicat de presă al Asociației Pasul Verde

Maratonul transfrontalier Via Pontica a legat Bulgaria și România duminică, 4 septembrie 2022. Cea de-a cincea ediție a evenimentului a avut loc pe coastele bulgărești și românești ale Mării Negre, după doi ani de amânare din cauza pandemiei Covid -19. Maratonul este organizat de clubul „Pasul Verde” din Razgrad și are ca scop promovarea mișcării libere, a unui stil de viață activ și a conservării naturii. La start au luat startul 138 de alergători – împărțiți în patru discipline – maraton clasic (42 km), semimaraton (21 km), cross 13 km și alergare pentru copii 2 km.

Via Pontica

Startul maratonului a fost dat în apropierea plajei din Krapeț. Participanții au pornit spre nord și au trecut pe lângă lacul Durankulak și campingul Kosmos, apoi prin punctul de control Durankulak – Vama Veche au ajuns pe teritoriul României. În România, traseul trece prin satul de cult Vama Veche și ajunge într-un alt sat-stațiune, Doi Mai, după care se îndreaptă înapoi spre Bulgaria. Anul acesta, traseul a trebuit să fie modificat și a fost scurtat cu aproximativ doi kilometri din cauza pericolului unei alunecări de teren pe teritoriul României, declanșată de precipitații. Participanții la semimaraton au fost transportați cu autocarele în România și au luat startul direct de la Doi Mai pe traseul spre Krapeț.

Traseul se desfășoară aproape paralel cu malul mării, iar participanții au avut parte de priveliști uimitoare. Din acest motiv, cursa a devenit una dintre favoritele unor participanți care o vizitează din nou. Unul dintre voluntarii români, Andrei Kondurache, a declarat că a participat pentru prima dată la o cursă la prima ediție, în 2016, iar de atunci a început să alerge și să câștige multe curse de veterani, inclusiv cinci medalii de aur și una de argint la Jocurile Balcanice din Albania, anul trecut. Anul acesta a decis să se ofere voluntar pentru că își păstrează din nou forțele pentru Jocurile Balcanice, care vor avea loc la Salonic în septembrie.

Zâmbete a stârnit și un participant care a întârziat aproape o oră și jumătate la startul maratonului. Cu toate acestea, organizatorii i-au permis să ia startul și a reușit să termine în timpul de control.

Câștigătorii la categoriile individuale au fost:

Maraton bărbați:

Tsvetko Mitov 03:10:01.

Stoyan Rusev 03:15:58.

Ivan Ivanov 03:16:58

Maraton femei:

1. Atanaska Atanasova 03:32:06

2. Vanya Dimitrova 03:44:28.

3. Victoria Saxanova 04:28:36

Bărbați la semimaraton:

1. Viktor Bratkov 01:22:01

2. Rosen Todorov (Dzvera) 01:24:48.

3. Nedko Todorov 01:27:43

Femei la semimaraton:

Maria Nikolova 01:29:10

Zornitsa Hristova 01:38:31

Vanya Koleva Barakova 01:48:11

13 km de cros bărbați: 

Rumen Stamatov 00:54:27

Yordan Angelov 00:58:58

Dilyan Georgiev 00:59:05

13 km cross femei: 

Janina Karaivanova 01:02:48

Anna Hristova 01:03:23

Nurjan Kadir 01:04:32

2 km băieți:

Boris Genchev 09:09 min.

Daniel Dimitrov 09:50 min.

Ognian Dimitrov 10:05 min.

2 km fete

Sofia Papazova 13:07 min.

Presiana Teodor-Todorova 14:16 min

Monika Ilianova Momcheva 14:25 min

Cu sprijinul:

Ideal Standard, Inoxsys, Soletti Chrus-chrus, Leya, Magazine de sport Yako, ADM

Suntem recunoscători pentru asistența Primăriei Shabla, Direcției Generale a Poliției de Frontieră, echipei româno-bulgare de la Durankulak BCP – Vama Veche, Ambasadei României în Bulgaria, Primăriei Limanu, Poliției Rutiere Constanța, Jandarmeriei Române, Direcției pentru Situații de Urgență Constanța, Secția de Poliție Vama Veke – 2 Mai, Direcția de Drumuri și Poduri Constanța și Agenția Națională de Infrastructură Rutieră București, locul de desfășurare (Ezerets), precum și tuturor voluntarilor din Bulgaria, România și Belgia care au făcut posibilă această cursă. 

Fotografii: Kremena Dimitrova și Plamen Stefanov

Citește în limba engleză!

Citește în limba bulgară!

Abonează-te la canalul blogului Podul Prieteniei de pe YouTube, unde sunt publicate mai multe interviuri video şi audio! Blogul mai poate fi urmărit pe Facebook şi TwitterCanalul lui din Telegram este aici.

About Author


Descoperă mai multe la Podul Prieteniei

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Podul Prieteniei

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura