За какво гласуват българите в Румъния?

Избирател пред секционната избирателна комисия в Букурещ (източник: Владимир Митев)

Интервю на края на изборния ден в неделя 2 октомври 2022 г. 

Радио Варна, 2 октомври 2022 г.

Във вечерта на 2 октомври 2022 г. към 20.30 – половин час след приключването на изборния ден на българските парламентарни избори радио Варна разговоря със специалния пратеник на БНР Владимир Митев, който е редактор в новосформираната румънска секция на радио България. Интервюто проследи изборния ден в Румъния, нагласите на някои от интервюираните българи за двете страни и мотивацията им да гласуват. Интервюто бе взето от водещия на радио Варна Валери Великов.

Изборните секции в чужбина са 755 в 62 държави. В Румъния, където отиваме сега, има само една секция за гласуване и тя е в посолството ни в Букурещ. Специалният пратеник на Българското национално радио в румънската столица Владимир Митев сега включваме пряко по телефона. Добър вечер!

Добър вечер на слушателите на Радио Варна.

Кажете ни как протекоха изборите в Румъния?

Според мен протекоха много добре с по висока активност, отколкото на предишни избори. Обикновенно гласуват около 200 души. Сега около 235 души са гласували. И направи впечатление, че идваха хора да гласуват дори от по далечни краища на страната, например от Констанца или дори от Клуж Напока Клуж Напока на около 450-500 километра от Букурещ.

На 500 километра от Букурещ. Някои варненци не си направиха труда на 500 метра до училището, където е секцията да отидат. Знам за такива случаи.

Ами може би можем да разберем по добре мотивацията, ако се вслушаме в анкетата, която направих и която ще пуснем след малко като обобщение на това, което чух. Хората, които идват да гласуват, поне тези, които разговарят, много често са образовани хора, професионалисти в своята област и някак си чувстват, че в Румъния виждат една посока на общественото развитие, която искат да видят и в България. И много хора говореха за това, че искат правова държава в България и повече Европа.

Интересно какво сравнение правят между България и Румъния по отношение на правовата държава? Защото знаем какво се случи там с Лаура Кьовеши и много други неща.

Ами този въпрос е сложен. Не може така да го изчерпим дори в една две минути. Според мен голяма част от румънците са недоволни от това, което се случва в страната. В смисъл, че тук сега на власт са така наречените стари партии. И това е дълга история, която може би трябва да обобщим някой път по сериозно, но въпреки впечатлението от времето на Кьовеши явно остава в българите, с които разговарях. Има едно усещане, че в по-голяма степен румънците цитирам “си знаят правата”, имат повече дисциплина имат уважение към закона и т. Н. И може би тези неща правят добро впечатление. Включително усетих в разговорите с редица от избирателите, че чувстват в Румъния едно спокойствие и сигурност, което в България им липсва. Те споменаваха, че в България се усеща напрежение в обществото и то не от сега.

Може би тук трябва да споменем и толкова лелеяната и обсъждана съдебна реформа. Защото това спокойствие, тази сигурност, тази вяра в закона е пряко свързано с това. Не знам дали в Румъния на фона на многото арести преди години нещата се наредиха в това отношение.

Мисля, че ние в България не разбрахме много добре какво се случваше в Румъния, тъй като и в момента има за и против този подход, който беше използван в антикорупцията в Румъния и затова казах, че е дълга историята. Накратко, може би в Румъния в някаква степен беше подменен политическия елит от прехода и може би това беше съчетано и с повече чуждестранни инвестиции, и с повече възможности за хората от средната класа. И според мен това е едно обяснение защо хората, които са професионалисти от българите в Румъния, хора с професии, които ги правят членове на средната класа, някак си чувстват Румъния като своя държава и искат и в България да има такива промени, каквито са наблюдавали в Румъния.

Много тъжно. Българите с ума си чувстват Румъния повече като своя държава, отколкото България. Но пък подмяната на политическия елит е едно добро начало, както се казваше в един вица за адвокати. Но ние да коментираме нещо друго, което присъства в медийното пространство от сутринта за блокираните българи на летището в Букурещ с полет на Луфтханза. Ако не се лъжа, те успяха да гласуват?

Точно така. Това е един от интересните елементи на гласуването днес в Букурещ, защото всъщност е много по лесно българин, който не е подал предварително декларация, че ще гласува в чужбина да гласува в чужбина, отколкото в България, в друг град. И имаше такава любопитна ситуация, при която българите от този полет гласуваха и дори един от тях, който е професор по европейско право в престижен университет в България, написа статус, че България има едно от най-лесните законодателства, най-лесни като възможности и като правила да гласуваш в чужбина. В същото време имаше случай, при който една двойка от Русе, тоест, в която единия човек е от Русе, а другия от друг град, дойдоха до Букурещ, за да може другият човек, който не е от Русе, да гласува, тъй като той не беше подал декларация, че ще гласува в Русе и това беше начина да пусне своя вот, като дойде в Букурещ. Може би това е един казус, който бе инцидентен и може би законодателя ще осмисли този опит в бъдеще.

Като говорим за това, вие гласувахте ли? Как се гласува в секцията в Букурещ?

Точно така. Да, аз не бях подал заявление, че ще гласувам в чужбина. И въпреки това нямаше проблем да гласувам. Просто такива са правилата. Тук се попълва една декларация на място, която наред с други неща се посочва, че няма да гласувам в друго място в България. Гласувах. Никак не беше сложно, просто няколко минути усилие.

Точно така. Няколко минути усилие от страна на слушателите ще струва и да чуят много интересните хора, които записахте. Кажете им кога ще чуваме след секунди?

Ами ще чуем един човек, който ме впечатли с това, че е изминал разстоянието от Констанца рано сутринта, за да стигне до Букурещ и да може да гласува някъде около 9 часа сутринта. И също така две жени, които явно градят кариерата си в Румъния, като едната от тях е доктор по науки, свързани с лазерни технологии. Ако правилно разбирам, това е сложна наука – оптоелектроника. А другата жена е ветеринарен лекар и има журнал за хората от нейната дисциплина в нейната област на територията на Балканите. Така че ще се чуем техните. Какво ги мотивира да гласуват? И също се опитах да питам различни хора за някои паралели между Румъния и България, защото мисля, че това е една възможност наистина да разберем себе си донякъде през погледа на българите в чужбина.

Да, ето ги тези записи, за които говореше Владимир да ги чуем сега заедно.


Няма избори, на които да не съм гласувал. Пропътувах 250 километра на мотор от Констанца, за да гласувам.

И всъщност едно официално подадено заявление за гласуване имаше от Констанца.

Да, то е моето.

За какво има смисъл да се гласува в Румъния? Какво мотивира един българин от Румъния да пусне вот?

Аз не съм българин от Румъния. Обстоятелствата са такива, че живея от 7 месеца тук. Скоро може би няма да живея повече тук. Ами работа имам, но нищо не ме мотивира, освен че искам някаква по нормална България.

Какво ви дава като опит и възможности Румъния, щом живеете тук?

Румъния ми показва, че нещата могат да се случват по друг, по-добър начи. Иначе да, работя за българска компания. Работя в Констанца, работя от 7 месеца. Очаква се да съм тук още няколко месеца работа и след това не знам къде отида.

Какво ви мотивира да гласувате днес?

Много искам България да бъде като Румъния.

В какво отношение Румъния превъзхожда?

Тук се справят с корупцията. Има я, разбира се, но се справят по добре, отколкото българите.

А като българка в Румъния какво впечатление имате генерално от Румъния като общество спрямо България?

Дисциплинирани са, малко по организирани са и си знаят правата.

Аз бих потвърдила същото. Румънците доста си защитават правата, когато има някаква нередност, всички на площада. Иначе да, бих желала един ден да се върна в България, но в една хубава страна, където всичко е подредено, където има работеща съдебна система, където пътищата са оправени. Най накрая аз съм имам доктораска степен. Работя в един научен институт в Мъгуреле. Изследваме различни обекти на културното наследство. 

Аз съм ветеринарен лекар.


Това бяха българите, които гласуваха в румънската столица Букурещ, записани от специалния пратеник на Българското национално радио там Владимир Митев.

Снимка: Входът на българското посолство в Букурещ, където беше единствената избирателна секция в Румъния на 2 октомври 2022 г. (източник: Владимир Митев)

Прочети на английски език!

Прочети на румънски език!

Последвай канала на блога “Мостът на приятелството” в YouTube, където са публикувани много видео и аудио интервюта! Блогът може още да бъде последван във Facebook и Twitter. Каналът му в Telegram е тук.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s