За блога

Мостът на Дружбата между Русе и Гюргево (снимка: Уикипедия) Podul Drujbei între orașul Ruse și Giurgiu (foto: Wikipedia)
Мостът на Дружбата между Русе и Гюргево (снимка: Явор Мичев, Уикипедия)

Блогът “Мостът на приятелството” е един проект на Владимир Митев.


20 септември 2015  г.:

По времето на Възраждането младите българи са ставали мъже, като са пресичали Дунава и са заживявали на север от него. Верен на традицията, от години следвам своите търсения в Румъния. Преминавам по Моста на дружбата край Русе и като турист, и по делови въпроси.

Близо седем години работех като журналист, което ми позволи да интервюирам някои от най-големите румънски интелектуалци и експерти по политически и обществени въпроси. Междувременно научих румънски език до степен да вземам интервюта на него. Открих приятели – румънци, които са готови да ми помогнат, без да искат нещо в замяна. И ето, че вече чувствам като кауза сближаването на двата народа.

Съзнавам, че за мнозина българи Румъния и румънците са непознати. Връзките на българите със сърби, гърци и турци са сякаш много по-развити. Румънците също знаят малко за южните си съседи освен черноморските курорти, на които обичат да летуват, и Банско.

С този блог имам желание да допринеса за опознаването на двата ни народа. Смятам да превеждам интересни интервюта и статии от единия на другия език и да публикувам оригинални статии и интервюта. Надявам се с времето читатели и от двете страни на Дунава да развият любопитството си към интересните личности и истории на своите съседи оттатък реката. А дуото Румъния-България да се стикова повече и да се ускори по магистралата на модерността.

Името ”movafaq” може би ще донесе късмет – на персийски език означава “успех”, “съгласие”, “постижение”.


One thought on “За блога”

  1. Като ‘кореняк’ русенец мога да кажа, че не знам за Румънците достъчно и ще ми е интересно да наваксам по тази тема.
    Успех с начинанието Владо !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s