Alegerile parlamentare din România 2016 – întrebări și răspunsuri

17:20, 9 decembrie 2016

Cum sunt organizate alegerile?

Alegerile pentru Senat și Camera Deputaților au loc într-o singură zi: duminică, 11 decembrie 2016. Poți vota între orele 7.00 și 21.00.

Pentru organizarea alegerilor au fost constituite 43 de circumscripții electorale: 41 de județe + București + Diaspora. Bucureștiul și Diaspora sunt tratate ca județe, conform legilor electorale. În fiecare dintre aceste circumscripții, partidele competitoare prezintă câte o listă de candidați. La fel, un candidat independent apare pe buletinul de vot dintr-o singură circumscripție, nu la nivel național. Așadar, numele candidaților dintr-un județ vor apărea doar pe buletinul de vot care se distribuie în județul respectiv. Dacă tu ai domiciliul în Prahova, dar ești în Satu Mare în ziua votului, nu poți vota pentru că nu vei găsi în Satu Mare buletine de vot cu candidații din Prahova. Și nici nu poți vota candidații din Satu Mare pentru că nu ar mai fi respectate proporțiile de reprezentativitate județeană.

Cum votează un om care nu se poate deplasa?

Dacă nu te poți deplasa pe motiv de boală sau invaliditate, tot ai posibilitatea să votezi. Fă o cerere scrisă, atașează copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau invaliditate și roagă o rudă, un prieten, un vecin sau personalul medical care te îngrijește să le ducă la cea mai apropiată secție de votare. Președintele biroului secției de votare va aproba cererea și va trimite acasă la tine o urnă specială, buletinele de vot și ștampila. Echipa care va veni la tine trebuie să fie formată din doi membri ai biroului secției de votare și va fi însoțită de un angajat al Ministerului de Interne (polițist sau jandarm).

Cum lucrează parlamentul român?

Conform Constituției, Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării. Parlamentul este alcătuit din două camere: Camera Deputaților și Senat. Camera Deputaților și Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani. Camera Deputaților și Senatul lucrează în ședințe separate. Pot exista și ședințe comune pentru: primirea mesajului Președintelui României, aprobarea bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat, declararea mobilizării totale sau parțiale, declararea stării de război, numirea Avocatului Poporului, numirea, la propunerea Președintelui României, a directorilor serviciilor de informații etc. Inițiativa legislativă aparține, după caz, Guvernului, deputaților, senatorilor sau unui număr de cel puțin 100.000 de cetățeni cu drept de vot.

Care este sistemul de vot?

Senatorii și deputații sunt aleși prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale. Cu alte cuvinte, partidele propun liste de candidați. Ordinea pe listă este fixă și candidații ajung în Parlament conform poziției pe listă și în funcție de procentul de voturi pe care partidul l-a obținut la nivel județean și național. Când votăm, votăm partidul și lista propusă de partid. Nu votăm omul, așa cum se întâmplă într-un sistem de vot uninominal. După sistema uninominală fiecare entitate electorală își alege numai un reprezentant.

Sursă: http://alegeriparlamentare2016.ro/Pages/ghidulalegatorului

Citește și în limba bulgară!

Înapoi la menu…

Advertisements