Българите в Румъния също имат кандидат за парламента

16:10, 11 декември 2016 г.

petronela_csokany_zaedno_targoviste
Петронела-Михаела Чокани (снимка: Zaedno.ro)

За българите от Румъния сред по-важните неща от гласуването ще бъде резултатът на българската кандидатка за депутат Петронела-Михаела Чокани. Тя е на 38 години и през последните години е работела в Съюза на българите в Банат, който е най-силната организация на българите в Румъния и се намира в Тимишоара. По принцип госпожа Чокани трябваше да бъде на второ място в листата на българите за изборите, но кончината на българския депутат Николае Миркович през септември 2016 г. тя бе изтеглена като лидер на списъка.

Миркович бе българския депутат от 2004 г. до 2016 г. Той бе генерал и университетски преподавател, което му даде шанс да привлече гласове от среди извън българската общност – като военни и студенти/преподаватели. Докато бе депутат, той стана секретар на долната камара на румънския парламент и по време на заседания заемаше място на президиума редом с председателя на парламента – факт, който бе интерпретиран като признание в средите на българите в Румъния. Госпожа Чокани няма такава разнообразна социална база, но по време на своята кампания тя проведе срещи с другите организации на българите в Румъния – например с тези в Букурещ и Търговище.

Според чл. 62 на румънската конституция „организациите на гражданите от националните малцинства, които нямат достатъчен брой гласове, за да бъдат представени в парламента, имат право на един депутатски мандат“. Условието, за да получат такъв е да получат на национално ниво „брой гласове равен на поне 5% от средния брой гласове необходим на национално ниво, за да бъде избран един депутат“. Това означава, че при норма от 73 000 гласа за избор на депутат кандидатът на българите за депутат в Румъния трябва да събере поне 3 650 гласа, за да може да влезе в парламента. През 2012 г. Миркович получи 10 155 гласа.

Прочети и на румънски език!

Към главното меню…

Advertisements