14 May, 2024

Programele partidelor de baza în ecuațiile conducătoare

10:25, 11 decembrie 2016

Partidele de baza din România aparent sunt de acord pe multe chestii societale – precum nevoia de stimulare adițională a economiei prin scaderea taxelor, reducerea birocrației, servirea clasei de mijloc, distribuirea mai multor bani pentru educație și sănătate și mărirea salarilor. Fiecare dintre partide a ridicat steagul unui motto inspirator. Dar loznicile descoperă dorințele partidelor de a salva, de a reclădi și de a crea credința, ca și cum România e în stare gravă și cere ajutor urgent, are nevoie de nouă bază a construirea națională și îi lipsește credința.

Partidul Social Democrat a prezentat ”programa economică” sa sub loznică  ”Îndrâznește să crezi în România!”. În rezumat ea cere mai mulți români să devină clasa de mijloc, să crește standardul vieții prin taxe mai mici și salarii minimale și medie mai mari. Socialdemocrații, care sunt uneori acuzați în comunism, de fapt vreau să introduc un Program Națională de Dezvoltare a Antreprenoriatului. Ei planuiesc să stimuleze cu câte 200 000 lei pe proiect startup, așa că numărul firmelor să crească cu 20% anual. Social democrații tot văd nevoia unui Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţi, care să investească în infrastructură și în reindustrializare. Scopul e în sfârșitul mandatului de 4 ani PIB românesc să ajungă la 1014 miliarde lei – cu aproape 200 miliarde lei mai mult decât în începutul guvernării. Totodată alegători trebuie să fie câștigați cu promisiunile de salariu minim de 1750 lei și salariu mediu de e 3950 lei în sfârșitul mandatului.

Partidul Național Liberal, care este formațiunea conservativă în parlamentul român și e partenerul Partidului Popular European, a oferit motto-ul ”Reclădire națională”. Ea trebuie să se face asupră trei stâlpuri – economica competitivă, societatea educată și administrația inteligentă, care împreuna treuibe să ducă țara la standard de a trăi apropriat la cel european. Partidul Național Liberal susține și programa premierului tehnocrat Dacian Cioloș, care a condus țara de la sfârșitul 2015 până la azi – România 100. Conservatorii români văd drumul înainte în taxele mai mici – scaderea TVA și asigurările sociale până la 16% și în marirea pas cu pas a veniturilor fiscale de la nivelurile actuale de 28% din PIB până la 38-40% din PIB, inclusiv prin lupta împotrivă evaziunea fiscală. Printre măsurile pentru stimulare a economicii sunt și crearea unui Fond Român de Dezvoltare Urban Rural, care trebuie să aibă active peste 11 miliarde euro în sfârșitul mandatului de 4 ani și a unei Bănci de Dezvoltare şi Investiţii a României cu capital începator de 200 milioane de euro.

Uniunea ”Salvați România” condus de  politicianul alternativ Nicușor Dan a anunțat alegătorilor ”În sfârșit ai cu cine (să votezi)”. Element principal programei partidului este susținerea fără rezerve a luptei împotriva corupției și a cinstei și competenței în politică. Oamenii lui Nicușor Dan au susținerea dintre partea mai tânără a clasei de mijloc – de exemplu dintre IT specialiști, oameni din sectorul corporativ sau neguvernamental sau cei care sunt legate cu o viața mai alternativă. În programa sa uniunea ”Salvați România” visează pentru o România care e Valea Siliciului regiunii, care este hub industrial, transport și tehnologic. Un alt element de la viziunea formației este realocarea 6% din PIB pentru educație și alți 6% din PUB pentru sănătate – cereri de la ”Declarația de la Cluj” – document de baza a societății civile românești, care a fost aprobată în noiembrie 2014 în timpul unor proteste în orașul ardelean. Echipa lui Dan totodată ar vrea România să treaca pas cu pas de la rolul sau de exporter unor resurse și de a deveni prelucrător resurselor sale.

Alianța Liberalilor și Democraților a susținut programa economică care se cheamă ”România, a şaptea putere economică a Europei”. Planul vizează: identificarea resurselor României, utilizarea eficientă a resurselor, creşterea potenţialului economic şi a performanţei economice pe o viziune pe termen lung. După ALDE care e partid liberal investițiile de stat ar trebui să crească peste 6% din PIB. În același timp datoria publică trebuie să rămână sub 40% din PIB și deficitul bugetar să fie sub 3% din PIB.  Formațiunea liberală vizează crearea celor 500 000 noi locuri de muncă, atragarea investițillor străine, inființarea noilor firme, creșterea a salariul de medie până la 3000 lei și a pensiei medie la 1500 lei.

Citește și în limba bulgară!

Înapoi la menu…


Discover more from The Bridge of Friendship

Subscribe to get the latest posts to your email.