Румънците и чужденците

17:30, 11 декември 2016 г.

„Това беше най-странната кампания от 1990 г. насам. Липсваха напрежението, големите разкрития, драматичните акценти, директните сблъсъци между кандидатите. Заради това дебатите дори когато бяха по важни теми, бяха скучни“, писа вчера бившият главен редактор на România Liberă Дан Туртурика на сайта Digi 24. Това, което последва в статията му, е преглед на дискурсите, които представляват залога на изборите. Първият дискурс е свързан с борбата срещу корупцията и страховете, че ако социалдемократите формират правителство часовникът ще бъде върнат назад. Темата за борбата срещу корупцията и изборите вече бе дискутирана на тази страница днес.

Вторият дискурс според Туртурика е този на „завръщането на националистическия, на екстремисткия и на ксенофобския дискурс“. Авторът се бои, че с помощта на руснаците се води антизападна, антиглобалистка, антиимиграционна пропаганда в полза на „традиционните ценности“ – дискурси, които са добре познати и в България.

Това, което се губи в интерпретации за и против, е свързано с двойната употреба на понятието ценности. От една страна на местните избори през лятото на 2016 г. Националнолибералната партия обясни кратко траялата своя номинация на Мариан Мунтяну – днес лидер на националистическа партия, за кмет на Букурещ като отваряне към ценностите и към гражданското общество.  Отново със споделени ценности, само че този път „западни“, същата партия  поддържа Дачиан Чолош за премиер.

Конфликтът местно – глобално, свое – чуждо също си струва изследването. Румъния изненада много хора и дори себе си, когато избра етнически германец – Клаус Йоханис, за президент през ноември 2014 г. Една година по-късно еврокомисарят Дачиан Чолош, женен за французойка, стана премиер. Още шест месеца по-късно – и на местните избори съюза „Спасете Румъния“ на Никушор Дан имаше кандидатка за районен кмет на Букурещ в лицето на французойка – Клотилд Арманд. Тя е женена за румънец, завършила е Масачузетския технологичен институт и има опит в мениджмънта на частния сектор.

Какво показват румънците с подкрепата за тези политици – свобода на мисленето или липса на вяра в способността за самоуправление? Феноменът на чужденците в румънската политика си струва да бъде изследван внимателно. Лесните отговори не са правилни. Това, което задълбочава противоречията е, че по време на прехода Румъния предаде контрола върху най-важните сектори на икономиката на чуждестранния капитал. Банките, природните ресурси и дистрибуторите на енергия са контролирани днес от чужденци.

Стига се дотам, че едно западно НПО – Neuer Weg, се бори за спасяването на румънските гори с чуждестранния инвеститор Schweighoffer, считан за отговорен в най-голяма степен за обезлесяването на страната. И точно тук феноменът с чуждото влияние в Румъния си струва да се изследва по-подробно. Един от лидерите на съюза „Спасете Румъния“ – Михай Гоциу, се утвърждава обществено преди години като защитник на националния и на екологичния интерес по отношение на спорния проект за златна мина „Рошиа Монтана“. В своята книга „Аферата Рошиа Монтана“  той описва как проектът е показателен за сенчести сделки с участие на тайните служби. Същите сили сега обвиняват партията на Никушор Дан, че са храненици на Джордж Сорос. Кое е патриотизъм и кое служене на чужди интереси , е въпрос на гледна точка…

Прочети и на румънски език!

Към главното меню…

Advertisements