Технологиите в помощ на наблюдателите и гражданите

10:15, 10 декември 2016 г.

Президентските избори от 11 декември в Румъния ще бъдат наблюдавани от 44-те неправителствени организации, които са получили разрешение от Постоянната изборна служба. Наблюдателите са допълнително мотивирани заради техническата възможност чрез интернет да изпращат лесно и бързо своите оплаквания към НПО-тата, които са ги акредитирали. В същото време гражданите имат възможност чрез лесна за употреба платформа да бъдат чути, когато имат сигнал за нередност в провеждането на изборите. Техническият инструмент, който ще ползват наблюдателите и гражданите, за да подават оплаквания се нарича „Наблюдение на вота“ и е проект на организацията Code For Romania (Пиши код за Румъния), реализиран в партньорство с Expert Forum, Geeks for Democracy, Funky Citizens, Observatorul Electoral, Centrul pentru Resurse Civice и Centrul pentru Studiul Democrației. Желанието на хората зад проекта „Наблюдение на вота“ е да насърчат хората да участват активно в изборния процес, за да имат честни избори в цялата страна.

Ето как Code for Romania сами се представят: „Ние сме неправителствена организация, която не е обвързана политически и е аполитична, и е създадена през 2016 г. Поставяме си за цел да създадем общност от професионалисти в IT сектора, които да създадат цифрови решения, разрешаващи проблемите на обществото. Мисията ни е да дадем на хората информация, средства и кураж да се включат в разрешаването на обществените проблеми. Проектите на Code for Romania се развиват на доброволчески основи и са във формат с отворен код.“

С помощта на автоматизираният софтуер на „Наблюдение на вота“ много от наблюдателите ще бъдат в директна връзка с „Честен вот“ – платформа за оплаквания във връзка с изборни нередности, създадена от НПО-то Expert Forum в сътрудничество с Funky Citizens и други неправителствени организации. В същото време решенията, които „Честен вот“ предписва, ще стигат до всички наблюдатели, отново чрез софтуера на „Наблюдение на вота“.

Прочети и на румънски език!

Към главното меню…

Advertisements